Podeli:
Foto:EPA/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj su u privatnom sektoru ovih dana već krenuli otkazi jer je mnogim delatnostima onemogućen rad zbog širenja pandemije koronavirusa.

Kolike će biti konačne štete, u ovom je trenutku nemoguće proceniti jer se ne zna koliko će trajati ograničenja rada i putovanja, ali najveću štetu će sasvim sigurno imati mali preduzetnici koji su zapravo osnova ekonomije, piše Index.hr.

Prema podacima iz 2018., mali preduzetnici čine 98 odsto poslovnih subjekata i 52,6 odsto zaposlenih i ako ih nadolazeća kriza pokosi, ne treba posebno objašnjavati šta će se dogoditi s brojem nezaposlenih.

Vladine mere za privredu naišle su uglavnom na negativne reakcije preduzetnika. Hrvatska ni u dobrim vremenima nije baš povoljno okruženje za poslovanje, a to posebno dolazi do izražaja u krizi.

“Ove mere definitivno ništa ne olakšavaju, nego samo odlažu propas

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Odlaganje propasti

Ivana Matić, direktorka “Žene u Adriji”, za Index kaže da ovo što je vlada predvidela kao pomoć privredi predstavlja samo odlaganje propasti.

“Ove mere definitivno ništa ne olakšavaju. Videli smo dobre primere upravljanja krizom u zdravstvu i ponadali se da smo u svim resorima spremni. U ovoj situaciji nam treba solidarnost, da se javni sektor odrekne 10 odsto svojih plata i da se to usmeri u olakšanje malim preduzetnicima da opstanu, dugoročno bi to pomoglo. Uništili su preduzetnike početnike, sad će uništiti apsolutno sve i javnom sektoru se sledeće godine isto ne piše dobro. Nećemo imati rast prihoda od kojih možemo finansirati nova zaduženja. Sad odmah treba i svim preduzetnicima početnicima nevezano za pravni oblik ukinuti sva davanja za poreze i doprinose samo da opstanu i da sledeće godine u ovo vreme imamo žive poslovne subjekte koji mogu dalje rasti”, kaže Matić.

Ona navodi da su najveći problem u ovoj situaciji porezi i doprinosi koji čine gotovo polovinu troškova plata.

“Po ceo dan komuniciramo ne samo sa preduzetnicama početnicama nego i najboljim hrvatskim preduzetnicama i svi su na kolenima. To su preduzetnice koje nikad nisu bile u blokadi niti kasnile sa plaćanjima državi. Godinama su stvarale nešto, sad bi trebalo da potroše godine da se izvuku iz dugova u koje nas država želi gurnuti. Nema još otkaza, ali novca za isplatu plata ima još za mesec dana u najboljem slučaju. Vlasnice mikro, malih i srednje velikih preduzeća preklinju da se Vlada odrekne poreza i doprinosa za nekoliko meseci da im ostane dovoljno novca za plate i troškove što duže jer se privredna aktivnost neće odmah vratiti na zadovoljavajući nivo. Mera za sufinansiranje dela plata je u redu ako će se odnositi na sve, što još ne znamo, da iz ostatka kapitala koji trenutno imamo možemo u sledećih nekoliko meseci platiti razliku neto plate i ostale troškove poslovanja. S obzirom na to da su porezi i doprinosi gotovo polovina troška plata, to opterećenje ne možemo podneti”, upozorava Matić.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predlog mera za pomoć

Mere koje bi pomogle: Zamrzavanje obveza za PDV, otpis poreza i doprinosa za sledeća tri meseca, otpis parafiskalnih nameta…

Dodaje i da, prema anketi Žene u Adriji, 86 odsto preduzetnica već oseća negativne uticaje koronavirusa na poslovanje, a 88 odsto ih već oseća pad prometa i porudžbina veći od 50 odsto.

Što se tiče mera koje bi trebalo hitno, već danas doneti za opstanak malih i mikro preduzetnika, predlaže sledeće:

1. Zamrzavanje obveze za PDV – PDV koji je trenutno dospeo nam je nužan za isplatu plata, sve što će nam biti na računu u sledećih mesec, dva, nam treba za plate koje smo već smanjili i za ostale nužne troškove koje smo minimalizovali.
2. Otpis obveza za poreze i doprinose minimalno sledeća tri meseca – nikakvo odlaganje niti zaduživanje za poreze i doprinose nam ne koristi jer nećemo te obveze moći platiti u sledećih godinu, dve.
3. Oslobađanje svih preduzetnika početnika do tri godine poslovanja svih poreza i doprinosa – borili smo se da barem vlasnike trgovačkih društava oslobodite obveze zapošljavanja na puno radno vreme, situacija je takva da morate osigurati da imate uopšte preduzetnika u bilo kom obliku sledeće godine u ovo vreme.
4. Otpis svih obveznih članarina i davanja za ovu godinu.