Podeli
Foto:Tanjug/AP Photo

Američka Agencija za opšte poslove (GSA) obavestila je novoizabranog predsednika Džoa Bajdena da je Trampova administracija spremna da započne formalni proces tranzicije, navodi se u pismu šefice Emili Marfi, javio je CNN. Ubrzo je usledila i Trampova reakcija. Naime, aktuleni šef države objavio je tvit u kom je potvrdio odluku o započinjanju tranzicije, ali i poručio da će nastaviti svoju borbu.

Pismo je prvi korak koji je administracija preduzela da bi priznala poraz predsednika Donalda Trampa, više od dve nedelje nakon što je Bajden proglašen pobednikom na izborima.

Marfi je rekla da Bela kuća nije vršila pritisak na nju da odlaže formalnu tranziciju, te da nije donela odluku “iz straha ili favorizovanja”, preneo je CNN.

“Molim vas, znajte da sam do odluke došla samostalno, na osnovu zakona i dostupnih činjenica“, napisala je šefica GSA.

“Nikada na mene nije direktno ili indirektno vršio pritisak bilo koji zvaničnik izvršnog ogranka – uključujući one koji rade u Beloj kući ili GSA – u vezi sa suštinom ili vremenom donošenja moje odluke. Da budem jasna, nisam dobila nikakvo naređenje da odložim svoju odluku”, navodi se dalje u pismu.

Ovaj potez će omogućiti da tranzicija vlasti zvanično započne, omogućavajući sadašnjim službenicima administrativnih agencija da se koordiniraju sa dolazećim Bajdenovim timom, te obezbeđujući milione saveznih sredstava za tranziciju.

Pročitajte još:

Ovaj potez dolazi nakon što su Mičigen i Džordžija zvanično potvrdile svoje izborne rezultate, dok je Pensilvanija sve bliža formalnom potvrđivanju.

Tužbe Trampovog tima za odlaganje potvrđivanja izbora odbačene su u više država, pošto njegov pravni tim nije pružio nikakve dokaze o široko rasprostranjenoj prevari birača.

Nekoliko trenutaka nakon što je pismo objavljeno, Tramp je objavio tvit u kom se zahvalio Marfi na njenom radu, te potvrdio odluku o započinjanju tranzicije.

“Želim da zahvalim Emili Marfi na njenoj nepokolebljivoj posvećenosti i odanosti našoj zemlji. Ona je uznemiravana, prećeno joj je i zlostavljana je – i ne želim da vidim da se to događa njoj, njenoj porodici ili zaposlenima u GSA. Naš slučaj SE SNAŽNO nastavlja, nastavićemo da se borimo i verujem da ćemo prevladati!”, napisao je aktuelni šef SAD na Tviteru.

“Ipak, u najboljem interesu naše zemlje, preporučujem Emili i njenom timu da urade ono što je potrebno u odnosu na početne protokole, a mom timu sam rekao da učine isto”, dodao je Tramp.

I republikanski senator Bil Kasidi iz Luzijane oglasio je na ovoj društvenoj mreži poručivši da tranzicija treba da počne “za dobrobit zemlje”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar