Podeli
Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Handout / AFP / Profimedia

Glavni ruski opozicionar Aleksej Navaljni izašao je iz bolnice u Berlinu posle mesec dana lečenja od trovanja nervnim agensom u Sibiru u avgustu. Isprva se sumnjalo na šolju čaja koju je popio na aerodromu u Tomsku. Ali hitra reakcija članice njegovog tima ubedila je nemačke istražitelje da je agens novičok ubačen u njegov sistem pre toga.

Kad se pojavila vest da je pao u komu, Marija Pevčik je znala da mora brzo da dela. Požurila je  u hotelsku sobu iz koje se on odjavio toga jutra.
“To nije bila odluka o kojoj smo morali nešto mnogo da razmišljamo – bilo je očigledno da je to jedino što možemo da uradimo u toj situaciji”, kaže ona za BBC na ruskom.

Pročitajte i:

Navaljni (44) se vraćao u Moskvu, ostavivši članove svoje anti-korupcijske fondacije za sobom u hotelu u Tomsku da dovrše rad na jednoj lokalnih istrazi. Marija Pevčik predvodi njegov tim. Oni su objavili brojne detaljne izveštaje o slučajevima korupcije i zloupotrebe vlasti na raznim nivoima ruskog političkog i poslovnog establišmenta.

“Aleksej je bio zdrav čovek, proveli smo s njim poslednjih nekoliko dana, prvo u Novosibirsku, a potom i u Tomsku. Zdravi ljudi ne padaju u komu bez razloga. Znali smo da nešto veoma nije u redu. I, naravno, ovo je Rusija. Na moj veliki užas, trovanje je ovde skoro uobičajeno”, rekla je ona i zaključila da, ako je stvarno bio otrovan, neki tragovi su morali da ostanu.

Kako su pronađene bočice

Član hotelskog osoblja pošao je sa njima do sobe čim je tim Navaljnog objasnio šta se desilo.

“Isprva nisu hteli da nas puste, tako da smo stražarili kraj vrata da bismo bili sigurni da niko neće ući tamo pre nas. Bukvalno smo stavili stolicu ispred vrata i na smenu sedeli na njoj”, kaže Pevčik.

Nisu planirali šta će dalje raditi, ali kad su ušli u sobu, počeli su da snimaju sve dok su se kretali po njoj, kasnije postavljajući ono što su videli na Instagram. “Ušli smo i bili smo dovoljno pametni da ponesemo gumene rukavice. Zahvaljujući korona virusu uvek ih imamo uz sebe”, ispričala je ona.

Pokupili su sve što je lider opozicije mogao da dodirne. Na video snimku, vidi se kako članovi tima Navaljnog stavljaju razne predmete, uključujući tri plastične flašice sa vodom, u plave najlonske kese.  Može da se čuje glas člana hotelskog osoblja: “Ukoliko nameravate da ponesete nešto, morate prvo da dobijete dozvolu policije za to, tako mi je rekao direktor hotela.”

Član tima Navaljnog na to odgovora: “Nažalost, ne možemo da ispunimo taj zahtev.”

Marija Pevčik i njene kolege pretpostavili su da su male šanse da će naći bilo šta korisno. Što se tiče mogućnosti da odnesu ono što su sakupili, da to prokrijumčare napolje i proslede negde na pregled, nade za to su bile “još mikroskopskije”.

Kako je dokaz izašao iz Rusije

Nema direktnih letova iz Tomska za Omsk. Avion Alekseja Navaljnog sleteo je u Omsk samo zbog vanredne situacije. “Odvezli smo se u Novosibirsk i odatle poleteli za Omsk”, kaže Pevčik.

Sve što su sakupili iz sobe, uključujući tri flašice vode, “strateški je raspoređeno” po čitavom prtljagu tima, da bi privuklo što manje pažnje.

Kad su ruske vlasti konačno dozvolile komiranom lideru opozicije i njegovoj najbližoj porodici i kolegama da polete iz Omska za Berlin, i ona je bila na tom letu. “Da nismo poneli te flašice iz Tomska, one bi do sada već nestale bez traga”, tvrdi ona.

Uzimanje flašica iz hotelske sobe, a potom dugo putovanje do Berlina, pružilo je važan dokaz da je on otrovan pre nego što je stigao na aerodrom u Tomsku, smatra ona. Ali sama flašica nije bila izvor trovanja.

Za sve to vreme, Navaljni se nalazio u komi.

Pročitajte i:

Nemački naučnici kažu da su pronašli “neporecive dokaze” da je otrovan nervnim agensom novičok, a njihove nalaze potvrdile su i laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Ali Kremlj kaže da testovi na uzorcima koji su uzeti od njega u Omsku nisu pokazali prisustvo toksičnih supstanci u njegovom telu.

Iako Rusija ne poriče u potpunosti mogućnost da je on bio otrovan, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da Nemačka tek treba preda informacije, “koje su nam, nažalost, do sada bile uskraćene.”

Pitanja bez odgovora

Ono što se ne zna jeste kako i kada je tačno Aleksej Navaljni otrovan, i da li je neko drugi bio u opasnosti da se i sam otruje ili kontaminira.

Ekspert za biološka oružja Vladimir Ugljev ranije je izjavio za BBC da misli da je ovaj slučaj sa novičkom donekle usmereniji od trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju u martu 2018. godine.

Iako su oni bili napadnuti putem tečnosti, napad u Tomsku bio je drugačiji i stoga manje opasan po druge, tvrdi on.

Iako su kolege Navaljnog iz antikorupcijskog tima bile pažljive i koristile rukavice u hotelskoj sobi u Tomsku, njegova predstavnica za štampu je saopštila da su tragovi novičoka pronađeni samo na jednoj od flašica vode i ni na jednoj drugoj njegovoj stvari.

Nemački istražitelji nisu imali pristupa odeći koju je on nosio onog dana kada je kolabirao, a Navaljni je ove nedelje zamolio da mu se ona vrati iz Rusije.

Zdravstveni zvaničnici rekli su za novinsku agenciju Tas da su odeću zaplenili ruski istražitelji i da oni više ne znaju gde se ona nalazi.

Za sada će kritičar Kremlja ostati u Nemačkoj kako bi dovršio oporavak, ali namerava da se vrati kući.

“Nadam se da ćemo jednog dana saznati kako je Aleksej otrovan”, kaže liderka njegovog tima. “Za sada nemamo predstavu. I nije na nama da to istražimo.”

Komentari

Vaš komentar