Podeli
Foto: Shutterstock

Austrija je odbila zahtev Hrvatske da umesto upozorenja protiv putovanja za celu teritoriju Hrvatske uvede tu meru samo za određene delove zemlje, preneli su hrvatski mediji.

“Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravljaa, kabineta saveznog kancelara i ministarstva spoljnih poslova odlučeno da se izda upozorenje za celu Hrvatsku”, rekla je za agenciju APA portaprolka austrijskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Jutarnji list.

Razlog za takvu odluku, kako je dodala, je činjenica da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mestu.

Pročitaj i:

Upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktuelni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Ova mera naterala je brojne austrijske turiste da prekinu odmor u Hrvatskoj i vrate se u Austriju.

Hrvatski ambasador u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje za putovanja u Hrvatsku.

I ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u oblastima u koje putuje većina austrijskih turista povoljna, prenosi APA.

Svaki četvrti austrijski turista napustio Hrvatsku

Prema podacima HTZ, ovaj vikend Hrvatsku je, gledajući generalne brojke, napustilo 10 hiljada Austrijanaca, ali teško je reći koliki je tu udeo onih koji su zbog najave uvođenja mera skratili svoje letovanje i otišli ranije, a koliko ih je ionako ovaj vikend planiralo povratak kućama.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar