Podeli
Recep Tayyip Erdogan Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

U sred sukoba oko slobode mišljenja između Francuske i Turske, satirični časopis "Šarli ebdo“ doliva ulje na vatru. Na naslovnoj strani aktuelnog izdanja objavljena je karikatura turskog predsednika Erdogana. U Ankari su besni.

Pročitajte još:

Karikatura je naslovljena sa: Erdogan: U četiri oka je vrlo zabavan i prikazuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u majici i donjem vešu kako pije pivo iz limenke. Pri tom Erdogan podiže suknju pokrivene žene kako bi otkrio njenu zadnjicu. “Ooh, poslaniku“, kaže figura.

“Kulturološki rasizam”

Karikatura na naslovnoj strani francuskog satiričnog magazina objavljena je u utorak uveče u onlajn-izdanju lista. Iz Turske je odmah stigla žestoka kritika. Erdoganov portparol optužio je list za “kulturološki rasizam“.

“Osuđujemo ovaj gnusni napor publikacije da širi svoj kulturološki rasizam i mržnju“, napisao je Fahretin Altun na Tviteru.

Satirični list je svojim novim izdanjem dodatno podstakao spor između francuskog predsednika Emanuela Makrona i Erdogana koji tinja od prošle sedmice i ubistva francuskog učitelja. “Antimuslimanska agenda francuskog predsednika ubire plodove”, naveo je još Altun.

Velike napetosti između dva predsednika izazvale su Makronove izjave u odbranu slobode mišljenja nakon islamističkog napada na učitelja u Parizu koji je u svojoj nastavi pokazao karikature poslanika Muhameda koje je objavio “Šarli ebdo“. Makron je naglasio da Francuska “neće odustati od karikatura i crteža“. Osim toga, Makron je nedavno rekao da se islam nalazi u krizi, prenosi Dojče vele.

Erdogan je savetovao Makronu da ispita svoje mentalno stanje. Turski predsednik optužio je francuskog kolegu da je neprijatelj islama i pozvao na bojkot francuskih proizvoda. Pariz je nakon toga povukao svog ambasadora iz Ankare.

“Šarli ebdo“ je početkom septembra ponovo objavio sporne karikature poslanika Muhameda i time naišao na otpor u delovima islamskog sveta. U međuvremenu se konflikt proširio u talas antifrancuskih protesta u muslimanskim zemljama. U utorak je između ostalog više od 40.000 ljudi izašlo na ulice Dake, glavnog grada Bangladeša.

I Pakistan i brojne druge vlade arapskih zemalja kritikovale su Makronove izjave.

Francuska je pozvala na veliki oprez svoje građane koji žive u islamskim zemljama. Francusko ministarstvo spoljnih poslova je na svojoj internet-stranici izdalo nova upozorenja za Indoneziju, Bangladeš, Mauritaniju, Irak i Tursku. Francuzi bi trebalo da drže podalje od protesta zbog objava karikatura poslanika Muhameda i izbegavati javna okupljanja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar