Podeli
ruska vakcina protiv korone
Foto: Shutterstock

Tvorci vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa su danas rekli da bi AstraZeneka trebalo da napravi eksperiment sa ruskom vakcinom kako bi povećala efikasnost. Rusi su rekli da je Sputnjik V efikasan 92 odsto, dok je AstraZeneka saopštila da je efikasnost njene vakcine bila 70 odsto na početku, a onda je taj procenat povećan na 90 odsto.

“Ako urade nova klinička testiranja, savetujemo da kombinuju sa Sputnjikom, kako bi povećali efikasnost”, napisali su na Tviteru tvorci ruske vakcine i dodali da kombinovanje vakcine mogu da se pokažu važnim za revakcinaciju.

Prethodno je AstraZeneka saopštila da će imati 200 miliona doza do kraja 2020. godine.

Britanska vakcina je viđena kao jedna od najvećih nada za mnoge zemlje zbog niske cene vakcine (između tri i četiri dolara), ali i zbog toga što se može transportovati na normalnim temperaturama.

AstraZeneka će najverovatnije uraditi jos testova širom sveta, rekao je Paskal Sorio za Blumberg njuz, nakon što su počele da rastu sumnje u efikasnost ove vakcine.

Šef naučnog tima britanske vlade Partik Valans je rekao da je glavna poenta vakcine AstraZeneke da funkcioniše.

“Suština priče je da vakcina deluje i to je vrlo uzbudljivo”, rekao je Valans tokom brifinga sa premijerom Borisom Džonsonom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar