Podeli
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Albanski premijer Edi Rama, koji odlazi sa mesta predsedavajućeg OEBS-om i šefica švedske diplomatije An Linde, čija zemlja preuzima predsedavanje tom organizacijom, ponovo su uputili predlog o posredovanju predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku. U pismu u čiji je uvid imala agencija Frans pres, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju navodi da "pomno i sa zabrinutošću prati situaciju u Belorusiji".

“Želimo da ponovimo ponudu o poseti kako bismo čuli stavove o situaciji i razgovarali o trenutnim izazovima u zemlji”, navodi se u zajedničkom pismu Edi Rame i Ane Linde.

Dodaje se da je Belorusija “cenjeni član OEBS-a i da je organizacija spremna da pruži podršku” toj zemlji. Rama je u četvrtak o situaciji o Belorusiji razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

“Rama i Lavrov su razgovarali o situaciji u Belorusiji u kontekstu predloga OEBS-a da doprinese dijalogu između vlasti i opozicije”, navela je ruska ambasada u Tirani.

Lavrov je rekao da je neophodno da građani Belorusije budu sami u mogućnosti da reše svoja unutrašnja pitanja.

Lukašenko se suočava sa svakodnevnim protestima građana i opozicije koji ne priznaju rezultate nedavno održanih predsedničkih izbora na kojima je Lukašenko osvojio oko 80 odsto glasova.

Komentari

Vaš komentar