Podeli
Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Posmatrači OEBS-a na predsedničkim izborima u Poljskoj ocenili su danas da je drugi krug izbora u nedelju 12. jula bio profesionalno organizovan i u uslovima epidemije virusa korona.

Ukazali su međutim da uznemirava politička polarizacija u Poljskoj, navijanje državne televizije TVP za reizabranog predsednika Andžeja Dudu i homofobni i antisemitski sadržaji u njegovoj predizbornoj kampanji.

“Politička polarizacija i pristrasnost TVP kvare sliku dobro organizovanih izbora. Uznemiravaju nas primeri netolerancije pune ksenofobnih, homofobnih i antisemitskih sadržaja, posebno na strani predsednika i javnog TV servisa TVP”, kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi šef posmatrača OEBS na izborima Tomas Boserup.

Šef posmatračke misije podsetio je danas reizabranog predsednika Dudu i vladajuću stranku Pravo i Pravda da se demokratija temelji na poštovanju za raznolikost, a ne samo na većini.

Kao ilustraciju za ocenu o homofobnoj i antisemitskoj kampanji Andžeja Dude Boserup je naveo njegovu izjavu da “LGBT nisu ljudi već puka ideologija gora od boljševičke” i emisiju državne TVP pred drugi krug da će kandidat opozicije Rafal Tšaskovski oduzeti Poljacima socijalnu pomoć i dati taj novac “jevrejskom lobiju”.

“Sa žaljenjem smo zabeležili da je kampanja pred drugi krug izbora bila još više u znaku sukoba nego pred prvi krug. Bili smo svedoci uzajamnih napada kandidata. U vreme njihovih mitinga dolazilo je do sukoba obe strane. Sa uznemirenjem smo pratili pretnje političarima i novinarima”, kazao je Boserup.

Posmatračka misija OEBS zamerila je takodje što su članovi poljske jednopartijske vlade na čelu s premijerom učestvovali u kampanji, što je predsedniku Dudi koji se kandidovao za reizbor, dalo veliku prednost, kao i to što u Poljskoj ne postoje odgovarajući propisi koji bi regulisali finansiranje kampanje, tako da se u tome brišu granice izmedju partije i države.

Duda je, kao kandidat vladajućih konzervativaca, imao veliku prednost pred drugi krug kada se u kampanju uključio pre svega premijer Mateuš Moravjecki.

Premijer je, obilazeći Poljsku i deleći šakom i kapom državnu pomoć lokalnim samoupravama, pretio da Poljaci, ako izaberu za predsednika kandidata opozicije, Poljska neće uopšte moći da izadje iz ekonomske krize izazvane pandemijom.

Po rezultatima Državne izborne komisije na osnovu prebrojavanja glasova sa 99,98 odsto birališta, takva podrška se pretočila u 51,1 odsto glasova za Dudu i 48,9 odsto glasova za opozicionara Tšaskovskog.

Popularni liberalni gradonačelnik Varšave, Rafal Tšaskovski, uspeo je u drugom krugu izbora da probije granicu izmedju takozvane “Poljske A” razvijenih i bogatih zapadnih regiona, i nerazvijene “Poljske B” istočnih regiona koji su uporište vladajućih konzervativaca Kačinjskog.

Tako je Tšaskovski uspeo da pobedi u 10 vojvodstava, dok je Duda osvojio šest ali u glasovima, pre svega starijih gradjana, te je prednost za Dudu oko pola miliona glasova.

Rafal Tšaskovski čestitao je danas pobedu Andžeju Dudi i poručio mu da je dobio šansu da njegov naredni mandat bude drugačiji od prvog, kada je slušao jedinog čoveka, lidera stranke Kačinjskog.

Tšaskovski je uz to obećao da neće dozvoliti da propadnu glasovi skoro 10 miliona od skoro 30 miliona registrovanih birača koje je on u nedelju osvojio.

“Deset miliona glasova zaista obavezuje. Radujem se što smo uspeli da stvorimo nešto što se nije videlo u Poljskoj poslednjih godina. Istinski gradjanski pokret, deset miliona Poljaka, želi Poljsku koja je evropska, tolerantna, osmehnuta, gde nema ravnopravnih i ravnopravnijih”, kazao je danas Tšaskovski.

Podsetio je da je borba za predsednički mandat bila neravnopravna, jer je na strani Dude bio ceo “propagandni parni valjak” i cela država stranke Pravo i Pravda, i jedni i drugi postavljeni protiv kandidata opozicije.

“Ovo je samo jedna etapa u našoj borbi. Moramo da vratimo natrag državu iz ruku jedine stranke i sigurno ćemo to učiniti. Nažalost nakon pobede Andžeja Dude čujemo mnoštvo arogancije, čujemo izjave o tome da će biti dovršen proces politizacije sudova, da će biti napad na lokalne samouprave, da ta vlast ne želi da nam pruži ruku”, kazao je Tšaskovski.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar