Podeli:
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obrušio se danas na rastuće proteste protiv njegove vladavine, rekavši da proteste "podgrevaju" mediji koji izvrću činjenice i navijaju sa demonstrantima.

Talas protesta protiv Netanjahua traje već nedeljama, a nezadovoljni građani zahtevaju da ovaj dugogodišnji lider, suočen s optužbama za korupciju, podnese ostavku, prenosi AP.

Netanjahu je ocenio da su protesti “anarhistički i levičarski”, ali “nejaki da ugroze jakog desničarskog lidera”.

Demonstracije su do sada bile uglavnom mirne, osim u nekoliko slučajeva kada je došlo do sukoba policije i građana, ili kada su male grupe Netanjahuovih pristalica napadale demonstrante.

Premijer je osudio svako nasilje, dok je ministar odbrane Beni Ganc, koji će u okviru dogovora o podeli vlasti u jednom trenutku naslediti Netanjahua na čelu vlade, izjavio da se demonstracije moraju dozvoliti i da se demonstranti moraju zaštiti od nasilnih grupa koje podržavaju premijera.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

“Pravo na proteste je krvna grupa demokratije, a nasilje je urušavanje demokratskih temelja”, upozorio je Ganc.

Ovo su najmasovnije demonstracije u Izraelu još od 2011. godine, kada su se građani pobunili zbog ugroženog životnog standarda i previsokih cena osnovnih namirnica.

Netanjahu je suočen sa optužbama za prevaru, zloupotrebu poverenja, podmićivanje i seriju korupcionaških skandala sa imućnim saradnicima i medijskim mogulima, ali negira optužbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar