Podeli
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Nemačka je prvi talas pandemije pregurala relativno dobro u poređenju sa mnogim drugim evropskim zemljama. Može li taj uspeh da se ponovi u jeku drugog talasa?

U Nemačkoj nije bilo trijaže, neophodne terapije za teško obolele bile su dostupne, a trenutno podaci pokazuju da je ipak preminulo ukupno 9.867 ljudi, zarazilo se 367.419, a da se na intenzivnoj nezi trenutno nalazi 769 pacijenata.

Ipak, dok Evropu preplavljuje drugi talas koronavirusa, situacija u Nemačkoj ponovo je bolja nego u ostalim evropskim zemljama.

Poslanik nemačkog Bundestaga i profesor kliničke epidemiologije Karl Lauterbah za Gardijan je analizirao u čemu je ključ nemačkog uspeha i kakve su šanse da se on ponovi.

On je istakao da su u prvom talasu bila ključna tri faktora.

Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

Prvi je svakako srećna okolnost da su Nemci mogli da reaguju na vreme, delimično podstaknuti i uznemirujućim i tragičnim scenama sa severa Italije koji je katastrofalno razoren u prvom talasu. Kretanje je već bilo svedeno na minimum kada su zabeleženi prvi slučajevi u Nemačkoj i dok političke mere još nisu bile donesene.

Pročitajte još:

Drugi važan faktor uspeha bile su odluke koje je vlada donela na vreme uz podršku ključnih članova parlamenta. Strategija je podrazumevala da se javnosti vrlo jasno, otvoreno i koncizno objasni kakvu opasnost pandemija predstavlja za stanovništvo, a da se sva naučna otkrića predstavljaju transparentno i da se, najvažnije, ne kriju nikakve neizvesnosti i nesigurnosti.

Lauterbah veruje – a o tome su pisali i brojni svetski mediji otkada pandemija traje – da je nemačka vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel na izuzetan način komunicirala uvedene mere, i da je upravo ta komunikacija za građanima veći uspeh od samih mera.

Lauterbah je istakao i da imunitet krda i izolacija visokorizičnih pacijenata nikada nisu ozbiljno razmatrane strategije.

Kao treći faktor uspeha ovaj stručnjak vidi nastojanja Berlina da se poveže sa lokalnim vlastima i opozicijom i tako konsoliduje jedinstven pristup pandemiji.

Nemačka je, uz sve to, implemenitrala mnogo blaže mere od nekih susednih zemalja – nije bilo ni policijskog časa, niti strogih karantina, iako su škole bile zatvorene.

Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Pročitajte još:

Jasno je da Nemačka, kao ni bilo koja druga zemlja, neće moći da izbegne novi talas, naročito sada kada sve ukazuje na to da se čitava Evropa maltene pretvara u jedno veliko žarište, i pošto je i u samoj Nemačkoj broj novozaraženih na dnevnom nivou prošle nedelje prebacio rekordnih 7.000. Ipak, treba imati na umu da brojke nisu za poređenje, ističe Lauterbah, najpre zato što se sada testira dvostruko, ako ne i trostruko više ljudi nego proletos.

Nemačka već preduzima mere sa ciljem da spreči dalje širenje koronavirusa, ali dugoročno rešenje može biti samo vakcina kojoj se Nemci nadaju.

Trenutna agenda podrazumeva da se na proleće naredne godine vakcinišu najugroženije grupe, a na jesen ostatak stanovništva.

Upravo se na vakcinu oslanja i rad brojnih epidemiologa, a ukoliko vakcina ne bude dostupna u roku koji bi bio razuman i koji se očekuje, izvesno je da će Nemačka, kao i veliki broj drugih zemalja, morati da preispita svoj pristup pandemiji i uvedene mere.

Lauterbah ističe da nije realno očekivati bilo kakvo poboljšanje situacije pre 2021. godine, a da je u Nemačkoj sada glavna strategija izbeći nekontrolisani eksponencijalni rast novih slučajeva.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar