Podeli
Foto:AP Photo/Pavel Golovkin

Najveći kritičar Kremlja Aleksej Navaljni rekao je da veruje da su ga ruske obaveštajne službe otrovale nervnim agensom Novičok jer su ga vlasti videle kao veliku pretnju uoči parlamentarnih izbora sledeće godine.

„Shvatili su da im pred izbore za Državnu dumu prete veliki, veliki problemi“, rekao je Navaljni u Jutjub intervjuu s ruskim blogerom, što je ujedno i njegovo prvo video pojavljivanje otkako je otpušten iz berlinske bolnice.

Pročitajte još:

Otvoreni kritičar predsednika Vladimira Putina izašao je iz kome početkom septembra nakon kolapsa u avionu u Sibiru 20. avgusta.

Nemački lekari kažu da je otrovan nervnim agensom Novičok. Nemačka, Francuska i druge zapadne zemlje zahtevale su od Kremlja objašnjenje za bolest Navaljnog.

Kremlj je odbacio bilo kakve insinuacije da su Putin ili ruske vlasti odgovorni za Navaljnovo stanje.

Foto: Instagram/navalny

Navaljni je rekao da ne zna kako je nervni agens Novičok ušao u njegov sistem, ali da je verovatno ušao preko kože kada je nešto dodirnuo. Istakao je i da bi njegov oporavak mogao potrajati još dva meseca. U jednom trenutku intervjua pružio je ruku da pokaže kako se trese.

On je naveo da se podvrgava fizikalnoj terapiji, ali da se njegovo zdravlje znatno popravilo i da su lekari iznenađeni brzinom njegovog oporavka.

Ruski parlamentarni izbori trebalo bi da se održe u septembru 2021. godine, iako neki mediji sugerišu da bi mogli biti pomereni za naredno proleće.

Komentari

Vaš komentar