Podeli:
Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Testovi na hrčcima pokazali su da upotreba zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa, objavili su u danas naučnici univerziteta u Hong Kongu, posle jednog od prvih istraživanja koja proučavaju može li nošenje maski sprečiti nosioce koronavirusa, bilo da imaju ili nemaju simptome, da zaraze druge osobe, javlja AFP.

Eksperiment je izveden pod vođstvom profesora Juen Kvok-junga (Yuen Kwok-yung), priznatog stručnjaka za koronavirus, tako što su naučnici stavili kaveze s prethodno zaraženim hrčcima blizu kaveza zdravih hrčaka.

Između kaveza su, uz strujanje vazduha od zaraženih životinja ka zdravima, bile postavljene hirurške maske, a rezultati su pokazali da je prenos virusa bio smanjen za više  od 60 odssto kada su kavezi bili odvojeni maskama. Dve trećine zdravih hrčaka je zaraženo u za sedam dana kad su maske uklonjenje, a stopa zaraze pala na malo više od 15 odsto kada su maske stavljene na kavez zaraženih životinja i na 35 posto kada su stavljene na kavez zdravih životinja.

“Jasno je da je najvažnije da zaražene osobe, bez obzira da li su asimptomtski i simptomatski slučajevi, nose maske”, naglasio je profesor Juen Kwon-jung novinarima, prenosi AFP

Komentari

Vaš komentar