Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predsednik Zoran Milanović žestoko je danas komentarisao aferu Janaf. "Ovde se skriva nešto puno opakije i ozbiljnije o čemu sam pričao pre dva dana", rekao je Milanović.

Pročitajte još:

“Ako predsednik ne bude komentarisao istrage, neće niko. Nema nikoga ko može da štiti zdrav razum, a nema niko ko je manje pozvan od komentarisanja istraga od aktivnog sudije. Situacija u kojima neko ko nije ni od koga izabran komentariše mene ili bilo koga ko ima saborski mandat je neodrživa”, rekao je, prenosi Jutarnji list.

“Videli smo to na predmetu istrage, a sad i na primeru suda. Oni koji su mislili da će me ućutkati su naravno izvan sebe. Zna se ko vodi istrage, to je DORH, zna se ko je informisan, a to je ministar unutrašnjih poslova i premijer. Bio sam premijer i znam sve, zato za mene u tom svetu nema tajni. Nije me SOA obavestila, jer SOA nema veze u tom smislu. To je posao koji je radio USKOK i krim-policija, o tome sve zna ministar unutrašnjih poslova, o tome sve zna predsednik Vlade”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je pogrešno njemu postavljati pitanja o odnosu s Draganom Kovačevićem, a ne pitati šta se događalo 11. novembra 2019. godine, kad je on bio u jeku predsedničke kampanje.

“Šta se radilo 10 meseci?”

“Ja ne znam ništa, ali sam naslutio, imam iskustvo. Kad sam vidio da DORH, na kriminalan način, nakon što se završi prva faza istrage, informacije daje medijima, to je nedopustivo. Ne radi se o mojoj koži, nego o koži ljudi koji su možda zaslužili da budu kažnjeni, ali to tako ne može. Kad sam video koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao da ga preda, corpus delicti, u tom trenutku zna se šta se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije. U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste da radite svoj posao, da biste 10 meseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika poznata ili ne u ostatku Hrvatske. Šta se radilo 10 meseci? Ko će to pitati, ako ne ja?”, upitao je Milanović.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Novinarima je poručio da upitaju članove Vlade koliko su puta bili u Kovačevićevom “klubu” u Slovenskoj 9.

Što se tiče muža bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović, Jakova Kitarovića, predsednik Milanović rekao je da je “naravno znao” da se Kitarović nalazio u zgradi.

Afera Janaf trese Hrvatsku

Hrvatski parlament ukinuo je imunitet poslanicima Darku Puljašiću i Vinku Grgiću iz HDZ, odnosno SDP, kao i Draženu Barišiću zbog pokretanja istražnog postupka u “slučaju Janafa”. USKOK je pokrenuo istragu protiv direktora firme Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice osumnjičenih za malverzacije sa tenderom.

Istraga protiv predsednika Uprave Janafa i ostalih pokrenuta je na osnovu kaznene prijave “policijskog Uskoka” nakon celodnevnih pretraga i ispitivanja u tužilastvu, navodi Hina.

Oni se terete za trgovanje uticajem, davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlašćenja i pomaganja u tim nedelima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar