Podeli
Zdravko Krivokapić Foto:AP Photo/Risto Bozovic

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić predstavio je konačan predlog sastava 42. Vlade Crne Gore.

“Opredelio sam se da imam jednog potpredsednika i taj potpredsednik je Dritan Abazović”, saopštio je Krivokapić, a prenose Vijesti.

Pročitajte još:

On je saopštio i imena ministara:

Ministarka odbrane je Olivera Injac

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

Ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

Ministar prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

Ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

Ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

Ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović

Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

Ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Krivokapić je istakao da je razgovarao sa civilnom aktivistkinjom Jovanom Marović, ali da ona “u ovom trenutku sigurno nije” kandidat da bude budući glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU).

“Glavni pregovarač sa EU biće određen oko 15. decembra”, rekao je Krivokapić.

“Ovo je Vlada koja nije ni startovala, a najviše kritikovana. Više se bavilo imenima, nego vizijom budućnosti Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

“Pozivam sve da nam pomognete da zajednički dođemo do najbolje rešenja. Ovo je pitanje svih nas. Zatičemo vrlo negativno stanje”, istakao je mandatar.

Dodao je uvek mali treba da se poredi sa sličnim i naveo primer Luksemburga.

“Za četiri godine ako budemo ostvarili bar 50 odsto onog što smo zamislili, mi ćemo se primaći dovoljno blizu da je kvalitet života postao drugačiji”, naveo je Krivokapić.

“Ova Vlada ima najjače škole u inostranstvu, a jednu trećinu čine naše dame koje će dobiti najznačajnije funkcije u okviru rada ove Vlade. Nova Vlada želi da istniski sprovodi reformei nećemo imati bilo kakve odrednice osim reči kompetencije. Bez obzira ko kojoj političkoj strukturi prpada, manjini ili bilo šta. Naša vizija je boljitak života svakog građanina na nivou evropskog standarda, a to se ne može desiti preko noći. Iz beznađa nas mogu izvući samo ljudi koji imaju znanja. Radimo intenzivno na tome. Svaka dva dana kandidati se sastaju. Razmenjujemo iskustva i mišljenja kako bismo rešili probeme koji će tek biti pred svima nama”.

Zdravko Krivokapic
Zdravko Krivokapić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Dodao je i da ako bi želeo da ima vladu prijatelja, kumova i rodbine da “tu ne bi pripadao”.

“Poznajem kandidate od skoro, ali kada imate reference ne mogu da kažem da mogu da ga eliminišem”, rekao je Krivokapić.

Podsetio je da je u prvom predlogu koji je bio vezan za ministra odbrane ostavio prozor koji je vezan za nepopunjeno ime.

“Ja sam želeo da dođe do konsenzusa političkih subjekta i došli do onoga što smo želeli, a to je racionalizacija uprave. Želeo sam da potpredsednik bude i na čelu jednog resora. Odlučio sam da mesto potpredsednika ponudim Abazoviću, a ostala mesta određenim ekspertima”.

Rekao je i da je jedan od kandidata koji je pominjan za ministra odbrane Goran Đurović, renomirano ime koji je redak čovek koji se pokazao u svojoj profesiji koji ima izuzetne rezultate, koji je dobrotvor, koji je veliki strateg i menadžer.

Foto:TANJUG/ INSTAGRAM URA

“Olivera Injac je jedini profesor bezbednosti i vanredni profesor na UDG. Završila je mnogobrojne seminare koji se tiču EU integracija, koja je pisala veliki broj radova, učestvovala u kreiranju stratega bezbednosti… Govori dva jezika. Ima brojne kontakte… Ne potcenjujem političare, ali ova vlada treba da bude ekspertska”, naveo je Krivokapić.

Dodao je i da je najvažnije da vlada krene da radi.

“Samo smo izgubili vremenski period i dali snagu onima koji su sada na vlasti. Ne postoji nijedno ime na kugli zemaljsko koje može da bude prihvaćeno od svih. Možda sam nemušt politički, ali nisam spreman da prihvatam ucene”, naveo je Krivokapić.

Istakao je da će u ponedeljak političkim partijama da dostavi ekspoze sa spiskom kandidata za ministre.

Krivokapić je ranije najavio da će do petka, 27. novembra, dostaviti Skupštini program i predlog sastava nove Vlade, a sednica na kojoj će se poslanici o njoj izjasniti zakazana je za 2. decembar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar