Podeli
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Korona virus će u svakom slučaju imati negativne posledice na crnogorsku ekonomiju koje će se tek osetiti kada se završi medicinski segment krize, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici I predsednik Saveza ekonomista Crne Gore, Božo Mihailović.

Svaki zaključak o posledicama, kaže, zavisi od vremena trajanja pandemije I toga šta sve bude funkcionisalo u svakoj zemlji pa i u Crnoj Gori.

Prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) crnogorska ekonomija bi u ovoj godini mogla da oslabi devet odsto.

Kada je reč o bilansu tekućeg računa u Crnoj Gori MMF u ovoj godini predviđa manjak od skoro 18 odsto I inflaciju nižu od jedan odsto.

Komentarišući te prognoze Mihailović je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se one baziraju na padu uslužnog sektora, odnosno na smanjenju turističke delatnosti i dovođenju u pitanje turističke sezone.

“To povezujem sa činjenicom da je isti nivo pada predviđen i za Hrvatsku. Inače, pad ekonimije je činjenica i budućnost svetske ekonomije u ovoj godini za dva do tri odsto za sada”, naveo je.

Podsetio je da MMF previđa i pad za visokorazvijne zemlje EU te da on nigde nije ispod pet odsto, ali je dodao da ta međunarodna finansijska organizacija često menja svoje prognoze.

“Njihove prognoze su uvek bile niže od onog što je Crna Gora ostvarivala. Ja se nadam da će se to desiti i ovog puta”, istakao je Mihailović, preneo je portal RTCG.

Ipak, ističe, sve zavisi od razvoja događaja u medicini i u borbi sa virusom. Svaka prognoza, kako je kazao, mora da se zasniva na tome.

“Ako virus bude kraće trajao i ako krenemo sa sektorom usluga, nadam se da ćemo uskoro i već imamo neke najave, verujem da će se to desiti sa sektorom sitnih usluga, zatim sa otvaranjem mogućnosti da Crna Gora bude uspešna u borbi sa virusom očekujem da će turističke sezone biti bar od 1. jula i da će ova dva meseca stvoriti uslovi da turistička sezona krene”, kazao je Mihailović.

To, ukazuje, ne bi bilo dovoljno ali bi pomoglo da se makar pokriju fiksni troškovi i da se turistička sezona na neki način dovede do kraja.

Mihailović smatra da se najpre treba zadužiti na domaćem tržištu a onda na međunarodnim i podsetio da su krediti na međunarodnom tržištu već poskupeli.

Ipak, ističe, da se može govoriti o značajnim negativnim posledicama koje će se, kako je kazao, tek osetiti, kada se “završi medicinski segment”.

Komentari

Vaš komentar