Podeli
Foto: TANJUG/ SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/ nr

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je kako je moguće da vlast u Crnoj Gori nakon obnove državne samostalnosti obnovi i Crkvu koja bi postala autokefalna i priznata, nazivajući postupanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori "cirkusom".

“Ponudili smo rešenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravoslavne vernike u Crnoj Gori. Ako SPC to odbija, biće Crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori. Ali onda ćemo mi stvarati Crkvu nacionalnih Crnogoraca. Potrudićemo se da takva Crkva bude autokefalna i priznata”, saopštio je Đukanović na konferenciji za medije povodom dve godine od njegovog stupanja na funkciju predsednika, piše Index.hr.

Proteste SPC u Crnoj Gori povodom usvajanja zakona u slobodi veroispovesti nazvao je “cirkusom”.

“SPC ne pripada pravo da njeni velikodostojnici predvode, kako kažu, pobunjeni narod. Dosta je bilo tog cirkusa. Moraće da bude ono što im pripada: verska zajednica koja će biti deo društva i ni milimetar više od toga”, poručio je Đukanović.

Oteto od crnogorske države

Naglasio je da nema dileme oko toga da je Zakon o slobodi veroispovesti otvorio mnoga pitanja te da su neka isplivala na površinu.

Taj Zakon, između ostalog, reguliše vlasništvo nad imovinom verskih zajednica i predviđa da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918., i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Đukanović je rekao da će ono što je oteto od crnogorske države u poslednjem veku biti vraćeno Crnoj Gori.

“Sva imovina koju je SPC stekla zakonito, neka joj je srećna. Oteto će opet biti vraćeno Crnoj Gori. Zakon je otvorio pitanje opstanka Crne Gore. Ambicija preko određenih struktura da preuzmu sudbinu Crne Gore u svoje ruke. A to bi značio kraj i prinošenje Crne Gore na žrtvenik Srbije. Ne nudite nam okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana”, poručio je predsednik Crne Gore.

On je naglasio da ocene o crnogorskoj stabilnosti dolaze sa najrelevantnijih političkih adresa gde se govori da je Crna Gora sidro stabilnosti Balkana, te da je najveći demokratski projekat Evrope nakon rušenja Berlinskog zida.

Đukanović je naglasio da je zastrašujuće nepoverenje između Istoka i Zapada te da se Crna Gora našla na vatrenoj liniji, ali su se njeni nacionalni interesi poklopili s onima EU i NATO-a.

Podsetio je da mu se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov olično obratio nazivajući ga “izdajnikom ruskih interesa.”

Đukanović je istakao da je iskustvo u borbi s pandemijom koronavirusa učvrstilo poverenje građana u kvalitet politike koja upravlja državom, najavivši parlamentarne izbore za jesen.

Milo Đukanović na vlast u Crnoj Gori došao je 1991. i od tada se vlast u državi nije menjala.

Đukanović je za gotovo 30 godina vlasti obavljao šest puta premijersku funkciju, a ovo mu je drugi put da je na funkciji predsednika Crne Gore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Komentari

Vaš komentar