Podeli:
Đorđo Armani
Foto: Profimedia.rs

Đorđo Armani nije samo jedan od najuspešnijih modnih dizajnera, već i strastveni hedonista. Vlasnik je više od 20 restorana u celom svetu, ali kaže da, ipak, najviše voli tradicionalnu italijansku hranu. Kreator je vegetarijanac godinama, prestao je da konzumira i alkohol, ali se paste nikad nije odrekao.

Armani je jedan od omiljenih i najuspešnijih svetskih dizajnera, a osim što voli modu, oduvek je poznat po svojoj ljubavi prema bilo kakvim užicima. Ima devet vila po celom svetu, leta provodi s prijateljima na jahti, uživajući u najboljim specijalitetima, a iako je prošao ceo svet, uvek se vraća svojoj Italiji, piše Gloria Glam.

Zbog ljubavi prema hrani Đorđo Armani je svoj prvi restoran otvorio 1998. u Parizu, a 2018. je dobio i svoju prvu Mišelin zvezdicu.

Pročitaj i:

“Odrastao sam u teškom periodu, za vreme Drugog svetskog rata i uglavnom smo jeli vrlo jednostavna jela s jako malo sastojaka. Jedno od omiljenih jela koje mi je majka često pravila u detinjstvu je Tortelli alla Piacentina. I sam danas najčešće spremam klasična italijanska jela”, rekao je Armani za Vogue.

Tortelli alla Piacentina tradicionalno su jelo italijanskog grada Pjaćence, poznati su i pod nazivom “torteli s repom” ili “Petrarkini torteli”, jer se prvi zapis o njima pojavljuje još u 14. veku. Navodno je pesnik Frančesko Petrarka došao na večeru kod mecene Bernarda Angvisole, koji je tom prilikom naredio kuvarima da za slavnog pesnika pripreme raviole, ali da izmisle neki vizualno zanimljiviji oblik paste. Kao rezultat je nastalo ovo:

Sastojci za fil:

600 g rikota sira

600 g spanaća

jedno jaje

100 g rendanog sira Grana Padano

100 g rendanog sira Pecorino (ili nekog drugog tvrdog kravljeg sira)

so i biber

Sastojci za testeninu:

600 g brašna

4 jaja

120 ml tople vode

so

Sastojci za umak:

100 g maslaca

šaka sveže žalfije

20 g Grana Padano sira

Priprema:

Od sastojaka zamesite glatko testo pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata. Zatim razvaljajte tanko i izrežite na malene kvadratiće (oko 6 cm). U sredinu svakog kvadratića stavite kašičicu punjenja, a pre nego što zatvorite pastu, navlažite ivice pa ih spojite. Prebacujte krajeve s jedne na drugu stranu kako biste dobili izgled pletenice. Krajeve “smotajte” da dobijete oblik bombona.

Sam fil se pravi na sledeći način – spanać blanširajte i fino narežite i pomešajte s oceđenom rikotom i ostalim sastojcima. Stavite smesu u frižider na hlađenje na sat vremena pre punjenja.

Što se tiče umaka, otopite maslac pomešajte ga sa svežom žalfijom. Nakon 3-4 minuta, kad je maslac već počeo da vri, dodajte Grana Padano sir i sve pomešajte pa smaknite s vatre. Pastu skuvajte u kipućoj posoljenoj vodi, ocedite i ubacite je u tiganj s umakom. Pomešajte, prelijte maslinovim uljem i poslužite sa svežim začinima i narendanim tartufima po želji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar