Banana hleb je jednostavan kolač, koji u nekim varijantama možete da jedete i kad ste na dijeti, bez straha od unosa nepotrebnog šećera ili nekih nezdravih namirnica.
Banana hleb zapravo nije hleb, to je kolač u čijoj su osnovi slatke, zrele banane, tako da se slatkast ukus ne može izbeći. Postoje i varijante s narandžom, urmama, bademima, kakaom, suvim grožđem, rumom, orasima… Mi vam predstavljamo jedan od recepata bez brašna i šećera, a dalje možete da eksperimentišete u skladu sa sopstvenim ukusom.
Sastojci:
1 jaje
2 zrele banane
2/3 šolje (od 250 ml) badema
2/3 šolje kokosa
1/2 praška za pecivo
kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
1 kašičica rogača
3 kašike kokosovog ulja
1 kašičica cimeta
Priprema:
Iseckajte sitno badem (ili ga usitnite u seckalici), dodajte kokosovo brašno, prašak za pecivo, rogač, cimet i prstohvat soli.
Banane izgnječite lepo viljuškom, dodajte jaje, kokosovo ulje i vanilu i sve lepo umešajte, pa sjedinite sa suvim sastojcima.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U kalup ili pleh stavite papir za pečenje, pa sipajte smesu za hleb i oblikujte je. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije koricu.
Banana hleb se služi sečen na kriške, a sjajno ide uz sladoled, šlag, sve kremove…
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: