Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena, uz pomoć gastro blogerke Dušice Stojković, predstavila recept za proso tortu sa višnjama.
Za koru
200 g kuvanog prosa
4-5 kašike speltinog griza
2 kašike kakaoa
2 prezrele banane
2 kašike kokosovog ulja
2 kašike kikiriki putera
Za fil
300 g višanja
3 kašike čija semenki
20 ml vode
2 kašike meda
Proso obariti sa tri šolje vode. Kuvati oko 15 minuta. U blender staviti skuvan proso, griz, kakao, banane, kosovo ulje i kikiriki puter. Miksati dok se svi sastojci ne povežu. Kalup prečnika 15 cm obložiti papirom za pečenje, a zatim sipati dobijenu smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.
Za fil kuvati višnje i čija semenke, pa dodati malo vode i kuvati desetak minuta dok ne dobijete gustinu poput džema. Kada sklonite sa vatre, možete dodati med po ukusu,
Kada se fil ohladi, premazati ga preko kore i odložiti tortu u frižider da se sve lepo stegne.