Pogledajte recept za fantastičnu mus tortu od čokolade i pomorandže iz emisije Praktična žena.

Sastojci:

Za koru:

125 g mlevenih badema

80 g šećera u prahu

12 g gustina

1/2 kašičice praška za pecivo

150 g belanaca

1 kašika maslinovog ulja

30 g kakao praha

30 ml vode

Za kompot od pomorandže:

500 g pomorandže (cele)

1 kašika masliinovog ulja

100 g šećera

40 g meda

sok 1 pomorandže

2 listića želatina

Za čokoladnu kremu:

200 ml bademovog mleka

80 g šećera

10 g gustina

80 g žumanaca

3 listića želatina

200 g tamne čokolade

250 ml slatke pavlake

Za kremu od pomorandže:

sok pola pomorandže

2 kašike kompota od pomorandže

250 g maskarpone sira

150 ml slatke pavlake

Pročitajte još:

Priprema:

Prvo pripremite kompot. Kuvajte cele pomorandže u vodi 30 minuta. Ocedite i isecite na komadiće. Stavite u lončić zajedno sa šećerom, medom, maslinovim uljem i sokom od pomoranče na laganu vatru dok se ne zgusne i omekša.

U činiju hladne vode potopite listiće želatina.

Skinite kompot s vatre i izblendajte ga (ne potpuno, neka vam ostanu komadići kore i komadići pomorandže). U još vrelo umešajte oceđeni želatin. Ohladite na sobnoj temperaturi pokriveno prozirnom folijom.

Za biskvit pomešajte bademe sa šećerom u prahu, gustinom i praškom za pecivo. Od belanaca napravitite čvrst sneg, te ih spojte sa suvim sastojcima. Na kraju dodajte vodu, kakao i maslinovo ulje (ne miksajte, već lagano spojte špatulom).

Kalup od 22 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smesu u kalup. Ugrejte rernu na 180 stepeni. Pecite biskvit 15 minuta. Ohladite.

U činiju hladne vode potopite listiće želatina.

Za kremu od čokolade umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Dodajte malo bademovog mleka (oduzmite od ovih 200 ml) i sve lepo sjedinite.

Ostatak bademovog mleka stavite u lončić i ugrejte skoro do vrenja, pa ulijte smesu od žumanaca. Neprestano mešajte 5-10 minuta (neće se zgusnuti, važna je termička obrada žumanaca). Sklonite s vatre i umešajte čokoladu u kockicama. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Kad se čokolada otopila, umešajte oceđene listiće želatina.

Prebacite kremu u staklenu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.

Kad se krema potpuno ohladila, pomešajte je nežno špatulom sa umućenom slatkom pavlakom.

Maskarpone izmešajte sa sokom od pomorandže i kompotom od pomorandže. Na kraju sve lepo povežite špatulom sa umućenom slatkom pavlakom.

Slaganje:

Biskvit premažite kompotom od pomorandže, na kompot stavite kremu od čokolade i ohladite u frižideru (najmanje tri sata).

Kremu od pomoranče stavite u dresir kesu sa željenim nastavkom. Ukrasite preko ohlađene kreme od čokolade. Ohladite tortu pre posluživanja (najbolje preko noći).

Ceo postupak pripreme pogledajte u videu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar