Pogledajte recept za fantastičnu mus tortu od čokolade i pomorandže iz emisije Praktična žena.
Za koru:
125 g mlevenih badema
80 g šećera u prahu
12 g gustina
1/2 kašičice praška za pecivo
150 g belanaca
1 kašika maslinovog ulja
30 g kakao praha
30 ml vode
Za kompot od pomorandže:
500 g pomorandže (cele)
1 kašika masliinovog ulja
100 g šećera
40 g meda
sok 1 pomorandže
2 listića želatina
Za čokoladnu kremu:
200 ml bademovog mleka
80 g šećera
10 g gustina
80 g žumanaca
3 listića želatina
200 g tamne čokolade
250 ml slatke pavlake
Za kremu od pomorandže:
sok pola pomorandže
2 kašike kompota od pomorandže
250 g maskarpone sira
150 ml slatke pavlake
Prvo pripremite kompot. Kuvajte cele pomorandže u vodi 30 minuta. Ocedite i isecite na komadiće. Stavite u lončić zajedno sa šećerom, medom, maslinovim uljem i sokom od pomoranče na laganu vatru dok se ne zgusne i omekša.
U činiju hladne vode potopite listiće želatina.
Skinite kompot s vatre i izblendajte ga (ne potpuno, neka vam ostanu komadići kore i komadići pomorandže). U još vrelo umešajte oceđeni želatin. Ohladite na sobnoj temperaturi pokriveno prozirnom folijom.
Za biskvit pomešajte bademe sa šećerom u prahu, gustinom i praškom za pecivo. Od belanaca napravitite čvrst sneg, te ih spojte sa suvim sastojcima. Na kraju dodajte vodu, kakao i maslinovo ulje (ne miksajte, već lagano spojte špatulom).
Kalup od 22 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smesu u kalup. Ugrejte rernu na 180 stepeni. Pecite biskvit 15 minuta. Ohladite.
U činiju hladne vode potopite listiće želatina.
Za kremu od čokolade umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Dodajte malo bademovog mleka (oduzmite od ovih 200 ml) i sve lepo sjedinite.
Ostatak bademovog mleka stavite u lončić i ugrejte skoro do vrenja, pa ulijte smesu od žumanaca. Neprestano mešajte 5-10 minuta (neće se zgusnuti, važna je termička obrada žumanaca). Sklonite s vatre i umešajte čokoladu u kockicama. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Kad se čokolada otopila, umešajte oceđene listiće želatina.
Prebacite kremu u staklenu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Kad se krema potpuno ohladila, pomešajte je nežno špatulom sa umućenom slatkom pavlakom.
Maskarpone izmešajte sa sokom od pomorandže i kompotom od pomorandže. Na kraju sve lepo povežite špatulom sa umućenom slatkom pavlakom.
Slaganje:
Biskvit premažite kompotom od pomorandže, na kompot stavite kremu od čokolade i ohladite u frižideru (najmanje tri sata).
Kremu od pomoranče stavite u dresir kesu sa željenim nastavkom. Ukrasite preko ohlađene kreme od čokolade. Ohladite tortu pre posluživanja (najbolje preko noći).
Ceo postupak pripreme pogledajte u videu na početku teksta.