U emisiji „Praktična žena“ gosti voditeljke Nataša Pavlović bile su Marina Radivojša i Mina Svorcan. One su ovaj put spremale kupus kifle i namaz od patlidžana.
Kombinacija testa i zdravog namaza koju možete jesti za doručak, večeru – pa čak i ručak.
Mina Svorcan je pripremala kupus kifle, koje ne sadrže ovo povrće, već samo oblikom podsećaju na njegove liske.
Sastojci:
700 grama brašna
40g kvasca
pola litre mleka
3 kašike šećera
šolja ulja
dve kašike soli
Za premaz:
maslac na sobnoj temperaturi
2 żumanca
dve kašičice soli
U toplom mleku sa šećerom staviti kvasac da nadođe. Kada je kvasac nadošao dodati brašno, ostatak šećera, so i ulje i zamesite testo. Testo pokriti krpom i ostavite da nadođe nekih 45 minuta dok ne uduplira volumen.
Kada je testo nadošlo pripremite premaz. Puter ili margarin sobne temperature umutiti sa žumancima i dodati malo soli.
Nadošlo testo podeliti na dva dela i razklagijate pravougaono, zatim testo premažite premazom i uviti u rolat koji sečete cik cak kako biste dobili trouglaste kiflice koje ređamo na pleh obložen pek papirom. Kiflice ostavite da nadođu nekih 10-20 minuta, a zatim ih premažite umućenim žumancetom i pospite susamom i pecite 15-20 minuta na 180-200 stepeni.
Marina Radivojša je spremala zdravi namaz od patlidžana, za koji je potrebno svega nekoliko minuta i par sastojaka:
dva plava patlidžana
maslinovo ulje
2 kašičice tahinija
sok od pola limina
beli luk
so i biber
krem sir
nar
Patlidžan ispecite u rerni da bude potpuno mekan kako bi se lepo izmiksao. Ispečen patlidžan ubacite u blender sa ostalim sastojcima (beli luk, tahini, limun, so, biber i peršun) s tim da beli luk prethodno izrendate na sitno i miksajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodati krem sir i sve lepo sjediniti, a na kraju umešati plod nara. Poslužiti kao namaz na tost hlebu.