Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju građanima uputio je niz uvreda stranim diplomatama i to, očekivano, onima koji su javno rekli da smatraju da izborni proces u Srbiji nije bio "čist kao suza". Po svom već standardnom obrascu, Vučić je povezao one koji kritikuju aktuelnu vlast s ljubavlju prema Albancima, nezavisnom Kosovu i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, ali i liderima srpske opozicije. Kao da to nije bilo dovoljno, Vučić je označio strane diplomate kao "lopuže" i "srbomrsce".

U obraćanju građanima iz zgrade Predsedništva, Vučić je naveo da su mu svi Evropljani već odmah u izbornoj noći čestitali pobedu na nacionalnom nivou, kako kaže, „koja je čista kao suza“, iako se to nije desilo (bar ne zvanično), a i zašto bi – niti su bili predsednički izbori, niti je Vučić formalno predsednik stranke.

Međutim, Vučić tvrdi da se to desilo, a za one koji nisu čestitali i koji kažu da su izbori pokradeni, označavajući u toj izjavi Andreasa Šidera i Stefana Šenaha, predsednikol Srbije ističe da su „učestvovali u svim kriminalnim aferama“.

„Nisam ih ja izmislio – ovog su gonili u Savetu Evrope 2018. godine, ovog u Austriji, obojicu neke velike lopuže tamo naučili da dobijaju pare. Isto kao i Bob Menendez, sećate se da sam se pitao pred vama, to je jedan američki senator, koji je vodio uvek hajku protiv srbije. A ja sam se pitao kao i za mnoge druge: a što ovaj to radi, šta smo mu mi to nažao učinili. A onda smo shvatili, uhapšen je u Americi, savatali ga sa ne znam koliko kila ili tona zlata, para toliko i toliko – lopuža neka, da je radio za neke druge vlade. A onda na kraju saznadosmo da je radio i za Albance – pa zato je on voleo toliko Đilasa, Mariniku i Albance i sve druge“, ispaljuje u dahu optužbe predsednik države.

Tako se nadovezao na pitanje novinarke o Mihaelu Rotu, navodeći da on „nije zaljubljen u njih, ne mrzi Rot nas“ nego „mnogo voli Kurtija i mnogo voli nezavisno Kosovo“.

Pročitajte još

„Samo vas ljudi molim da to pogledate – njih Srbija interesuje isključivo bez Kosova“, ističe Vučić.

A onda je predsednik države uputio podršku predsednici Vlade u tehničkom mandatu Ani Brnabić, ističući da joj „svaka čast na hrabrosti“ da odgovori Rotu i poručujući joj da sledeći put odgovori „tripu jače“.

„Zamislite, Ana Brnabić se drznula da odgovori Mihaelu Rotu, tako drska i bezobrazna. Sledeći put mu odgovori triput jače. Da lepo nauči šta znači suverena i slobodna država, i nezavisna država. Nek se igra sa nekim drugim državama, sa Srbijom neće da se igra“, poručio je šef države.

I tako je putanja Vučićevog govora o onima koji mrze Srbe i Srbiju napokon došla do kulminacije.

„Nije on (Rot) nikakav ni gospodin niti bilo šta, dobro ga znam. Uvek je bio protiv Srba, najveći Srbomrzac koji postoji u Nemačkoj“, utvrdio je Vučić.

O političaru iz zemlje koja je, kako je sam predsednik nebrojeno puta ponovio, najvažniji partner naše zemlje na putu ka EU.

BONUS VIDEO Kako poruke o izborima iz Brisela razume vlast, a kako opozicija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare