Foto:Vesna Lalić

Epidemija korone zarobila je gotovo 100 srpskih državljana u nekoliko gradova Evrope, ali i u Peruu, Kubi, Indiji, Šri Lanci i Maldivima i u ovom trenutku ne postoji način da se oni vrate u zemlju saznaje Nova.rs. Najteža je situacija sa grupom studenata koji su krenuli iz Amerike, ali im je tokom leta za Amsterdam otkazan let za Srbiju.

Grupa srpskih studenata na aerodromu u Holandiji snimila je video poruku u kojoj apeluje na državne organe da im organizuju transport za Srbiju. Oni su iz SAD-a krenuli za Beograd, ali im je let otkazan i od tada ne postoji nijedna mogućnost da se vrate kući.

„Aerodrom je polu prazan. Prema nekim nezvaničnim informacijama, zatvoriće se za 24 sata. Gotovo da nema više letova, sve radnje su zatvorene i jako je teško doći do hrane. U ovom delu gde smo mi mi više ne možemo ni da napunimo telefone, ni ništa”, naveli su oni.

Oni su uputili apel državi da im pomogne.

Kako Nova.rs saznaje u Limi, glavnom gradu Perua, u karantinu se nalazi 15 Srba za čiji povratak još nema rešenja.

„Na Kubi je zarobljeno 20 srpskih državljana, u Indiji se nalazi još toliko. A na Šri Lanci i Maldivima 25. Gotovo je nemoguće svima pomoći“, kaže izvor Nova.rs.

Kako je rečeno iz Ministarstva spoljnih poslova za naš portal, oni trenutno rade sve što je u njihovoj moći da naše građane vrate kući

„Tražimo način da im pomognemo, ali je situacija izuzetno teška jer je saobraćaj zabranjen gotovo u svim zemljama“, kažu za Nova.rs u MSP-u.

Građani Srbije takođe su zarobljeni su i u Parizu, na aerodromu Šarl de Gol, o čemu je bilo reči i na vanrednom obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je rekao da će država gledati kako može da pomogne našim državljanima zarobljenim na aerodromima u Evropi.

“Problem je što se našim avionima ne dozvoljava da slete”, pojasnio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije da je Vlada na sednici dala uputstvo ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da radi na povratku srpskih studenata u Srbiju.

„Već pravimo spiskove, i onda ćemo videti kako da organizujemo taj transport avionima Vlade Srbije“, rekla je Brnabić.

Srbija je danas zatvorila aerodrom Nikola Tesla, a predsednik Srbije najavio je zatvaranje granica za drumski saobraćaj za sutra u osam ujutru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram