Pokloni koja je dosadasnja Vlada dobila Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u 2019. godini, , dobio je novog kućnog ljubimca, upotpunio svoju kolekciju vina i knjiga, ali i povećao "arsenal" oružja u Predsedništvu vrednim komadima. Veliki broj poklona, oko 150, dobila je i premijerka, Ana Brnabić. Među njima se posebno izdvajaju: Veliki ibrik, skulptura školjke sa biserom, kao i stara zastava Gvozdenog puka. 

Kolekciju poklona Ane Brnabić u 2019. godini upotpunjuju i kristalna činija, dar predsednika Češke, Miloša Zemana, bista cara Konstantina, dobijena od Grada Niša i vezena svilena prostirka koju je primila od šangajske delegacije. Tu su i lični pokloni, poput fotografije Moskve, čiji je autor bivši ruski premijer, Dimitrij Medvedev.

„Kad je čuo kako je predsednica Vlade bila oduševljena izgledom Moskve iz vazduha, odlučio je da iz helikoptera fotografiše rusku prestonicu i da tu sliku donese premijerki Brnabić“, kazala je Ljudmila Milatović iz protokola Vlade i idejni autor „Sobe za poklone“.

Fotografija Moskve koju je Medvedev fotografisao iz helikoptera. FOTO: NOVA.RS / FILIP KRAINČANIĆ

Među ranije dobijenim poklonima, Ana Brnabić ima i figuru praseta sa pozlatom, koju je dobila od kineske kompanije „Ling Long“, dok joj je bivši kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev darovao kaftan. 

Milatovićeva navodi da su svi predmeti ostali u javnoj svojini, te da je zbog toga sve manje prostora u vladinoj sobi namenjenoj za čuvanje poklona.

Za predsednika puška, pištolj i Pako

Predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, darovali su prethodne godine lični sekretar Patrijarha Irineja, Dejan Nakić, koji mu je za rođendan poklonio novog kućnog ljubimca. Reč je šarplanincu Paku, rođaku
Paše, psa koji je predsednik Srbije poklonio Vladimiru Putinu.

Od Dagmar Repčekove, ambasadorke Slovačke u Srbiji, takođe povodom rođendana, Vučić je dobio tortu.

Instagram Budućnost Srbije

U septembru prethodne godine Srbiju je posetio predsednik Češke, Miloš Zeman, koji je tom prilikom Vučiću doneo češke proizvode. U pitanju PRIM sat i pištolj CZ 75 SPO1.

Vučićevu posetu Rusiji u decembru 2019. godine, između ostalog, obeležio je i poklon koji mu je, predsednik te zemlje, Vladimir Putin, darovao. Reč je pušsci M-1870, koja je nekada pripadala kralju Milanu Obrenoviću.

Tokom posledneg zvaničnog obilaska Beograda, bivši ruski premijer, Dimitirij Medvedev, poklonio je predsedniku Srbije antikvarnu knjigu „Jugoslavija: Istorija, politika, kultura iz 1930. godine“ i ruska vina. Jedan od poklona koji je privukao mnogo pažnje u prethodnoj godini, bio je i dar dopisnika albanske televizije Klan, Idriza Seferija, koji je Vučiću uručio rečnik albanskog jezika, sa posvetom: „Njegovoj ekselenciji predsedniku Aleksandru Vučiću, moj lični rečnik, za bolje razumevanje u budućnosti nego u prošlosti“.

Svoju kolekciju poklona u 2019. godini, Vučić je upotpunio loptom sa FIBA Svetskog prvenstva, odigranog 2019. godine u Kini. Reč je o daru predsednika te košarkaške organizacije, Andreasa Zagklisa.

Soba u Vladi  krije vredne poklone

„Sobu za poklone“ krasi i indonežanska narodna nošnja, koju je 2011. godine Mirko Cvetković dobio od tadašnjeg ambasadora Indonezije. Tu se nalazi i komplet za radni sto od drveta, dar gradonačelnika Sankt Peterburga Vojislavu Koštunici, kao i dres američkog „drim tima“ sa potpisima igrača, koji je tadašnji premijer Koštunica dobio nakon svečanog otvaranja Beogradske arene, 2004. godine. Iako je mogao da zadrži poklon, Koštunica je dres dobijen od američkih košarkaša ostavio u Vladi.

U Sobi svoje mesto je pronašao i Prepis zakonoprava Svetog Save iz 14. veka, poklon koji je Saborna crkva iz Sarajeva uručila nekadašnjem premijeru, Aleksandru Vučiću.

Jedan od najznačajnijih predmeta u „Sobi za poklone“ je ibrik sa tanjirom, umetničko delo od neprocenjive vrednosti, ručno izrađeno u jednoj manufakturi u Firenci. Reč je o daru bivšeg italijanskog premijera, Silvija Berluskonija, tadašnjem predsedniku Vlade Srbije, Mirku Cvetkoviću.

„Onaj ko naručuje ovakav poklon mora da bude značajna ličnost, jednako kao i onaj kome je ovakav predmet namenjen. Zato kažemo da on nema tržišnu vrednost“, objašnjava Milatovićeva.

Uz ibrik, najvredniji pokloni su tepih, koji je na dar od azerjbedžanske delegacije dobio Mirko Cvetković, a čija je vrednost procenjena na 2.500 evra i luksuzni muško-ženski set, koji je nekadašnji ministar trgovine, Slobodan Milosavljević, dobio od kuvajtske kraljevske porodice. Unutar seta se nalaze platinaste manžetne, sat brenda „Van Der Bauwede“, hemijska olovka i jedna marama. Procenjuje se da ovaj set vredi oko 3.500 evra.

Dres koji je, tadašnji premijer Srbije, Vojislav Kostunica dobio od igrača američke reprezentacije. FOTO: NOVA.RS / FILIP KRAINČANIĆ

S druge strane, predstavnici Srbije najčešće poklanjaju knjige. Kako ističe Milatovićeva, one koje se poklanjaju najvećim svetskim liderima mogu da dostignu i vrednost do 800 evra. Ona je naglasila da su svi pokloni prepoznatljivi i da nose „pečat“ Srbije:

„Takva su bila kandila, izrađena u radionici ljudi izbeglih sa Kosova, a koja je Ivica Dačić odneo Vladimiru Putinu na poklon. Ana Brnabić drugim državnicima rado poklanja zemlju Nemanjića, spakovanu u drvenoj kutiji.  Reč je o autentičnoj zemlji sa srpskog tla. Takođe, Vlada već petnaest godina sarađuje sa ‘Etno Mrežom’, organizacijom od 1000 žena, uglavnom iz seoskih sredina. Mi od njih kupujemo tradicionalne rukotvorine, svesni da žene sa sela, u većini slučajeva, nemaju sopstvena primanja. Dakle, mi možemo da poklanjamo predmete veće materijalne vrednosti, ali smatramo da to nije važno. Suština je da predstavimo našu zemlju, darujući drugima nešto što je karakteristično za Srbiju“, zaključuje idejni tvorac „Sobe za poklone“.