Foto: Printscreen/YouTube/Kohavision -KTV

Nemacki stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Veber izjavio je da je odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da delimično ukine takse na srpsku robu u potpunosti u skladu sa američkom politikom.

Veber je poručio da ne razume zašto je ta odluka neprihvatljiva za specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela.

Kako prenosi Kosovo onlajn, u intervjuu za prištinsku Gazetu Ekspres, Veber je ocenio da nedavna Kurtijeva odluka da delimično ukine takse pokazuje racionalnost i dobru volju.

„Razumni gest dobre volje u ime vlade, trebalo je da pozdravi ne samo Brisel već i Vašington. Zašto? Zato što je Kurtijeva odluka da delimično ukine takse povezana sa dva uslova. Prvo, uklanjanje necarinskih trgovinskih barijera Srbije prema Kosovu. Taj zahtev je u potpunosti u skladu sa obavezama predviđenih CEFTA sporazumom i u duhu je Vučićeve ideje o takozvanom “mini-Šengenu“, a Grenel tako nešto podržava, ako se ne varam“, naglasio je Veber.

Dodao je i da su Kurtijevi uslovi u skladu sa insistiranjem američkog predsednika Donalda Trampa na pravičnost u međunarodnim trgovinskim odnosima.

Kurtijev drugi zahtev, koji se odnosi na to da Srbija obustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova, prema njegovim rečima, takođe je i zahtev zemalja KVINTE, medu kojima su i SAD.

„Ne vidim nijedan razlog zašto bi Grenel trebalo da kritikuje potez kosovske vlade, osim ako nema neke neiskrene namere“, ukazao je Veber.

On je takođe ocenio da između kosovskog predsednika i premijera Hašima Tačija i Aljbina Kurtija postoji neusklađenost u spoljnoj politici, pošto se, kako je naveo, Tači protivi uključivanju EU u dijalog sa specijalnim izaslanikom, dok se Kurti, s druge strane, raduje saradnji sa izaslanikom iz Brisela u pregovorima sa Beogradom.