Foto: Arhiva/N1/PrintscreenYouTube DanubeRegionStrategy/RTV Marš HD Valjevo

Afere, nacionalistički ispadi i neumerene izjave svakodnevnica su srpske političke scene. Ipak, kao u svakoj dobroj predstavi tragične momente srpske politike presecaju i oni komični. Lapsusi i ispale zbog kojih građani doživljavaju transfer blama su neizbežan deo javnog nastupa - a srpski političari šampioni su u ovom polju. U anale će ući babićizmi poput vazduplohova, Gašićevo teleprompteovanje, Bečićeva Mortadela i Dačićevo kale-brdo

Na humorističkim nastupima srpskim političarima ponekad mogu da pozavide i profesionalni komičari, bilo da su oni rezultat lapsusa ili „kreativnog“ izlaganja, koje podrazumeva recitaciju i korišćenje kamena kao rekvizita.

Među poslednjim u nizu lapsusa je izjava ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića, koji je kazao da su borci povređeni u ratovima ostali „bez određenih genitalija“.

Đorđevićev gaf odmah je postao „popularan“ na društvenim mrežama, a ovo nije prvi put da je on napravio lapsus. Svojvremeno je tvrdio da je po struci „finansista“, a umeo je i za dan žena, 8.mart, da pripadnicama lepšeg pola poželi srećan praznik uz stihove „Pesme o ženi“, Jovana Dučića.

 

Neprevaziđeni lider u gafovima je v.d. dirketor Koridora Srbije, Zoran Babić, koji iza sebe ima set izjava nazvan „babićizmi“. Bivši šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije divio se „mentalno i fizički“ Aleksandru Vučiću, određivao udaljenost u „svemirskim godinama“, a umeo je da uvodi i nove naučne termine, pa je tako umesto naslednog, nastalo „naslovno“ pravo. Ipak, izjava koja se najviše pamti je ona koja se odnosi na bespilotne letelice, Babićevim jezikom nazvane – „vazduplohovi“.

Gašićev „telepromter“ zaisgurno je ušao u anale i ustalio se u stalnom govoru građana. Na pitanje Nedeljnika da li taj lapsus smatra jednim od najvećih blamova Gašić je odgovorio:

„Ne radi se o lapsusu. Ja sam čovek iz medija. Teleprompter je idiot, tako se zove u televizijama, koji prenosi na daljinu tekst koji voditelji čitaju. Da li sam rekao da se teleprontujem ili telepromptujem, ništa nisam pogrešio.“

Lider Dveri, Boško Obradović, takođe se može uvrstiti u krug humorista na srpskoj političkoj sceni. Nakon što je sa kompjuterskim mišem gađao poslanika SNS, Aleksandra Martinovića, Obradović je objašnjavao da je „miš sam skočio i ujeo Martinovića za nos“. Njegovo skupštinsko delovanje, između ostalog, pamti se i po imitaciji davljenja izvedenoj nad poslanikom Markom Atlagićem, grljenju poslanika SNS, Srbislava Filipovića, zbog toga što ima, kako je rekao, lepo ime, ali i po korišćenju različitih transparenata na sednicama. Ono što se, međutim, najviše pamti je Obradovićevo unošenje kamena u parlament, koji je koristio kao rekvizit pri recitaciji stihova pesme „Otadžbina“, autora Đure Jakšića.

Dok je vodio sednicu Skupštine, članu SNS i nekada potpredsedniku narodne Skupštine, Igoru Bečiću se umesto predsednika Italije učinio suhomesnati proizvod. Naime, on je obavestio narodne poslanike da će im se u toku dana obratiti Serđo „Mortadela“, permutujući prezime italijanskog zvaničnika, koje glasi Matarela. Ostaje pitanje da li je Bečić ovaj gaf napravio zbog toga što je bio gladan ili mu je neko pogrešno napisao prezime italijanskog zvaničnika.

Lapsuse nije mogao da izbegne ni bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić. Poručivao je da je „ginekologija znanje o ženi, ako iko sme da se usudi da kaže da ga poseduje“ i da je slušajući Vivaldija primetio da Narodna biblioteka i Narodna banka Srbije imaju iste skraćenice – NBS. Pamte se i njegove čestitke srpskim sportistima, nakon završetka Olimpijade u Riju, kad im je kazao: „Vi ste se borili najbolje što možete, a to je bilo mnogo bolje od mnogih od vas.“ Posebno se, ipak, izdvaja njegova izjava o „žutim ljudima“, data prilikom posete kineskog premijera Li Kećanga.

Političar koji pravi gafove je i ministar inostranih poslova, Ivica Dačić. Nakon što je dobio priznanje počasnog građanina Grada Buenos Airesa, on je kao neke od najvećih kvaliteta ovog grada istakao dobar provod i lepe žene. Pažnju su izazivali i njegovi (ne)vešti govori na engleskom jeziku, kao i pokušaji sporazumevanja sa stranim zvaničnicima. Posebno se izdvaja poseta nekadašnjeg francuskog ministra za migracije, Erika Besona i zajednički obilazak Kalemegdana, gde je Dačić pokušao da upozna svog gosta sa istorijom Beograda. Njegovo čuveno „Kale, znači brdo“ i danas mnogi Beograđani citiraju.

Postupci ministra odbrane, Aleksandara Vulina, retko koga ostavljaju ravnodušnim. Dešavalo mu se da zameni svoj govor sa Dačićevim, poručivao je da će štrajkovati protiv opozicije, a čak je i služio dvonedeljni vojni rok. Najviše se, međutim, pamte njegovi neverbalni gestovi, naročito oni zabeleženi za vreme govora nekadašnjeg v. d. direktora Privredne komore Srbije, Milivoja Miletića.

Ministar u više različitih vlada i lider Nove Srbije, Velimir Ilić, često se nalazio u centru pažnje zbog svojih izjava. Njegova poslednja funkcija bila je mesto ministra zaduženog za vandredne situacije, koju je obavljao u periodu od 2014. do 2016. godine. Za to vreme, Ilić je imao nekoliko gafova, a jedan od njih dogodio se tokom posete jalovištu u rudniku „Stolice“, kad se zaglavio u blatu. Izjava koja je obeležila njegov poslednji mandat potiče iz vremena majskih poplava 2014. godine, kad je demonstrirao svoje poznavanje transportnih mašina.

Predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, izjavio je da je prilikom posete Dubaia video najveću zgradu u Evropi, te da ne prelazi ulicu na „gej semaforima“. Ono što je posebno zainteresovalo ljude je njegova „muzička ispovest“. Naime, Palma je svojevremeno tvrdio da mu jedino Betoven i Šopen nisu svirali, jer je, kako je kazao, bio mali. Istini za volju, Palmi zaista nisu mogla da sviraju ova dva kompozitora, najviše zbog toga što su obojica preminula više od sto godina pre rođenja jagodinskog političara.

Lapsusi se omaknu i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. On je u svom govoru, povodom 11. rođendana SNS, partiju koju predvodi, umesto Srpske napredne, nazvao Srpskom radikalnom strankom. Učinjenu grešku je pravdao time da je bolje da sam „pravi štosove“ na svoj račun.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare