Podeli:
Foto: Promo

Posle nekoliko pokušaja da Vlada Srbije objavi zvaničan spisak donacija, Ujedinjena demokratska Srbija rešila je da skrene pažnju građanima na podatke iz zvanične baze razvojne pomoći Srbiji ISDACON, koju vodi Vlada R. Srbije.

Kako je saopštio UDS, u bazi se lako može videti da su donacije koje je Srbija samo u proteklih pet godina primila od Evropske unije i njenih država članica ponaosob iznosile oko 1,8 milijardi eura. To je, kako navode, skoro 13 puta veći iznos od donacija prvog sledećeg najvećeg donatora Srbiji – Ujedinjenih nacija. U istom periodu iz Kine, saopštio je UDS, evidentirano je oko 40 miliona eura donacija, dakle 44 puta manje.

“Samo u sektoru zdravstva, u istoj bazi evidentirano je više 160 miliona eura razvojne pomoći Evropske unije i njenih država članica, dok kineskih donacija u zdravstvo Srbije ima svega tri i one iznose oko 13,5 miliona eura, oko 12 puta manje. Kada je o Rusiji reč, u toj istoj i jedinoj zvanično dostupnoj bazi podataka o razvojnoj pomoći koju Srbija prima, evidentirano je 1,5 milijardi dolara ruske razvojne pomoći, ali se u ruskom slučaju radi o kreditima za obnovu železnica, finansiranje budžetskog deficita i javnih finansija, a ne o donacijama”, piše u saopštenju.

UDS navodi da podaci o solidarnosti unutar EU takođe govore sami za sebe, te da je na sajtu Evropske unije objavljeno da je samo za Zapadni Balkan iz Evropske unije obezbeđeno više 800 miliona eura u prvom paketu pomoći, od čega za Srbiju preko 90 miliona eura.

“Vlasti u Srbiji duguju građanima jasan odgovor na pitanje da li nameravaju da vanredno stanje i pandemiju iskoriste za spoljnopolitički zaokret Srbije ka istoku. Evropske integracije Srbije podrazumevaju teške i krupne reforme, a često i ispunjavanje nepopularnih političkih kriterijuma. Ipak, one su fakultativne i Brisel nas ni na šta ne primorava. EU nas neće sebi pridružiti mimo naše volje, a na građanima Srbije je da većinski odgovore na pitanje koja spoljna politika je za Srbiju bolja”, kažu u UDS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram