Foto:EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Predsednik Kosova Hašim Tači je nekoliko minuta nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda na fejsbuku izjavio da će on poštovati odluku suda i pozvao je i druge političare i stranke da isto učine.

Ustavni sud Kosova je privremeno, do 29. maja, suspendovao njegovu odluku o davanju mandata za sastav nove vlade Avdulahu Hotiju iz DSK.

„Upravo sam obavešten o odluci Ustavnog suda Republike Kosovo. Kao predsednik Republike Kosovo, u potpunosti ću poštovati ovu odluku. Kosovo već ima dragoceno iskustvo u poštovanju svih odluka i presuda Ustavnog suda. Ovo iskustvo je jak dokaz vladavine zakona u Republici Kosovo“, napisao je Tači na svom fejsbuk nalogu.

Pozvao je sve političare i političke subjekte da se ponašaju odmereno u poštovanju Ustava Kosova.

DSK:Poštovaćemo odluku o odlaganju formiranja vlade

Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe saopštio je da poštuje odluku Ustavnog suda Kosova, i istakao da ostaju opredeljeni za formiranje nove vlade.

„Posle odluke Ustavnog suda DSK izražava odlučnost da kao i do sada poštuje u celosti odluku. DSK je putem političkih sporazuma uspela da obezbedi potrebnu većinu za formiranje nove vlade. DSK ostaje odlučna da u punom skladu sa ustavnim normama formira novu Vladu“, kaže se u saopštenju DSK.

U toj stranci smatraju da će nakon konačne odluke Ustavnog suda formirati novu Vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Ustavni sud je saopštio da je, ne ulazeći u opravdanost ustavne žalbe Samoopredeljenja, samo prihvatio zahtev tog pokreta za donošenje privremene mere.

Privremenom suspenzijom onemogućeno je da parlament raspravlja o formiranju nove vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar