Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Prištini je politička situacija i dalje je neizvesna. Nije prošlo ni punih pet meseci od izglasavanja Kurtijeve Vlade, a sutra se u Prištini glasa za novu Vladu.

Predsedništvo Skupštine Kosova je na zahtev 61 poslanika za sutra zakazalo vanrednu sednicu za izglasavanje nove vlade.

Novi premijer će, ako ona dobije 61 neophodan glas, biti Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.

Ova stranka je bila koalicioni partner u Kurtijevoj vladi sve do pokretanja izglasavanja nepoverenja vladi, a ključni razlog za to je bila mera reciprociteta prema Srbiji sa kojom se Demokratski savez Kosova nije slagao.

Iz Pokreta Samoopredeljenje smatraju da će ova vlada biti nelegitimna, jer je u suprotnosti sa voljom naroda.

Samoopredeljenje najavljuje protest

U međuvremenu iz Pokreta Samoopredeljenje je osim online peticije, koju je za tri dana potpisalo 45.000 ljudi, počelo njeno potpisivanje i na glavnom prištinskom trgu.

Primećena je velika zainteresovanost ljudi.

„Cilj potpisivanja ove peticije je da želimo nove izbore, jer nam je učinjena nepravda. Narod ne želi ovu vladu koju sada žele formirati. Onu koju smo hteli su srušili“.

„U demokratskom svetu sve treba da teče putem izbora, mislim da je bolje održati izbore, ko pobedi, pobedi“.

„Apelujem na sve koji misle da nam je potrebna promena, jer smo za promenu glasali. Nisu dali ni vremena da se dokaže ova vlada“.

Iz pokreta Samoopredeljenje nisu stavili do znanja da li i kako će se sutra suprostaviti formiranju nove Vlade.

Na društvenoj mreži Facebook, od anonimnih osoba je već danima najavljen protest kojem su se odazvale hiljade ljudi, koji će biti održan pre i tokom sutrašnje sednice.

Ostaje da se vidi koliko će njih sutra biti na ulicama.

Predsedništvo DSK utvrdilo predloge ministara

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova donelo je odluku o tome ko će iz redova te stranke biti zamenik premijera i ministri u novoj vladi koju treba da formira mandatar Avdulah Hoti (DSK).

Lider DSK Isa Mustafa i kandidat za premijera Hoti su posle sednice Predsedništva stranke novinarima kazali da će zamenik premijera iz te stranke biti Dritan Seljamaj.

Sadašnja ministarka obrazovanja Hikmete Bajrami iz DSK-a postaće ministarka finansija i transfera, Vljora Dumoši ostaje ministar kulture, dok je Agim Veljiu kandidiat za ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

Arban Abraši biće ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja, a Besian Mustafa će ostati na čelu Ministarstva poljoprivrede.

Anton Čuni ostaje na čelu Ministarstva odbrane.

Za zamenika premijera iz redova Alijanse za budućnost Kosova je predložen Besnik Tahiri.

ABK, pored prvog zamenika premijera, dobija i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, gde je kandidat za ministra Meljiza Haradinaj, Ministarstvo pravde će voditi Seljim Seljimi, Ministarstvo ekonomije Bljerim Kuči, dok bi Ram Ljika mogao da bude ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.

Socijaldemokratska inicijativa će imati jednog zamenika premijera i tri ministarstva, ali još nema zvaničnih informacija o predloženim kandidatima.

Hoti je prethodno izjavio da će Srpska lista dobiti dva ministarstva i da će jedan od ministara biti i zamenik premijera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare