Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Štrajk glađu danas je obustavio poslanik Miladin Ševralić, međutim nastavili su ga poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić, kao i lider Dveri Boško Obradović. Dan ispred Skupštine protekao je relativno mirno, uz mali broj pristalica i vlasti i opozicije, ali za večeras najavljena su dva skupa podrške koji bi mogli da imaju nešto veći obim.

Okupljanje pristalica počelo još jutros neposredno pred održavanje konferencija Boška Obradovića i predsednika poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinović, kada se kod Skupštine pojavilo tridesetak ljudi. Međutim u večernjim časovima očekuje se nešto veća gužva, s obzirom na to da su najavljena dva skupa podrške ispred Skupštine – poslanicima SNS Aleksandru Martinoviću i Sandri Božić u 18.30, a zatim i lideru Dveri u 20.05 časova.

Osim dobacivanja i međusobnih prozivki, ozbiljniji incidenti nisu zabeleženi ispred glavnog ulaza u Skupštinu Srbije.

Među okupljenima tokom dana bilo je pristalica i Srpske napredne stranke i onih koji su došli kako bi podržali lidera Dveri Boška Obradovića. Pristalice SNS svoju podršku su iskazali uzvikujući  „Aco Srbine“, „Živeo Vučić, živela Srbija“, „Boško fašisto, idi kući“. S druge strane, Obradovićevi simpatizeri su pozdravljali lidera Dveri, govoreći mu da mora da izdrži do kraja.

Za vreme konferencije koju je održao lider Dveri Boško Obradović, nekoliko pristalica Srpske napredne stranke mu je upućivalo pogrdne reči, nazivajući ga fašistom i lopovom.

Onaj ko je prvi otpočeo štrajk, prvi ga je i okončao. Miladin Ševarlić, samostalni narodni poslanik, bio je veoma razočaran zbog toga što su, kako on kaže, njegove kolege skrenule pažnju ljudima sa pitanja koje je on pokrenuo svojim postupkom.

Tokom čitavog dana, na stepeništu ispred Skupštine, Ševarlić je sedeo odvojeno od ostalih štrajkača i nijednog momenta nije komunicirao sa njima.

Sandri Božić i Aleksandru Martinoviću se u jednom trenutku pridružio njihov kolega Marijan Rističević, koje su okupljeni simpatizeri Dveri vređali. Jedan od njih mu je poručio da ga čeka restitucija, na šta je Rističević odgovorio da ne zna zašto mu to neko govori, kad on nije komunista.

Okupljenim naprednjacima podrška je stigla i iz Vlade Srbije. Na stepeništu ispred Skupštine Srbije prvo se pojavio direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon Đurića, podršku Božićevoj i Martinoviću pružio je i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nešto ranije, Bošku Obradoviću je podršku pružio njegov kolega iz Saveza za Srbiju, Janko Veselinović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od svih štrajakača, činilo se da je najboljeg raspoloženja bio upravo lider Dveri. Obradović je nekoliko puta silazio sa stepeništa kako bi se pozdravio sa građanima koji su došli da mu pruže podršku, a pojedini ljudi su ga pozdravljali i iz svojih automobila, oglašavajući se sirenama.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare