Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je čak pet puta upućivalo poziv za saslušanje Vojislavu Šešelju, koji je osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti poslanice Aleksandre Jerkov, ali se on nijednom nije odazvao, kaže za portal Nova.rs tužilac Branko Stamenković.

Vojislav Šešelj, predsednik SRS i poslanik u Skupštini Srbije, je u aprilu prošle godine na svom Tviter nalogu izneo niz pretnji i uvreda na račun poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov. On je tada napisao da „garantuje Jerkov da će joj nestati sve dlake sa glave“ i da će joj „glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem“.

Godinu dana kasnije, tužilac za visokotehnološki kiriminal Branko Stamenković navodi da je ovaj predmet i dalje u predistražnom postupku.

„Zbog različitih procesnih događaja, Vojislavu Šešelju je do sada slat poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog pet puta. Osumnjičeni se do sada nije odazvao pozivima“, kaže Stamenković za Nova.rs.

Na naše pitanje šta je Tužilaštvo preduzelo zbog neodazivanja lidera radikala na pozive za saslušanje, on kaže da „razmatraju dalje procesne korake koje će preduzeti u ovom predmetu“.

Jerkov: Zašto Šešelja ne privedu?

Aleksandra Jerkov kaže da joj je drago što Tužilaštvo za visokotehnološki kiriminal poziva Šešelja na saslušanja, ali joj nije jasno što ne iskorišćava sve zakonske mogućnosti i ne naloži privođenje.

„Šta se dešava sa građanima koji se ne odazivaju na saslušanje? Čak i kada nisu osumnjičeni, a on jeste, ubrzo budu privedeni. On ima mogućnost da se pozove na poslanički imunitet, ali on to ne čini, nego jednostavno ignoriše pozive Tužilaštva. Meni ovo izgleda kao da ima dozvolu i blagoslov vlasti da se tako ponaša“, navodi poslanica DS-a za Nova.rs.

Ona je dodala da vodi parnicu i za naknadu štete zbog uvreda koje joj je Šešelj uputio, poput onih “ustaška kurv.”, da je iz “ustaške porodice”…

„Zakazano je prvo ročište za april, posle godinu i po dana, ali ne verujem da će on platiti štetu“, kaže Jerkov.

Podsećamo, Šešelj je Aleksandri Jerkov uputio pretnje nakon što je ona za list Danas izjavila da „svakome ko je pratio prošlogodišnja dešavanja iz Skupštine Srbije i izjave koje su i Vučić i oni koji u Skupštini odlučuju o tome davali, bilo je jasno da Šešelju neće faliti ni dlaka sa glave, ni kad je pretio narodnim poslanicima, ni kad je širio govor mržnje prema drugima…”.

Jerkov je i pre toga bila na meti poslanika SRS i to kada je Šešelj pred sudom u Hagu pravosnažno osuđen za zločine protiv čovečnosti, odnosno progona Hrvata u Hrtkovcima. Ona je tada u skupštinskoj sali postavila pitanje da li će Administrativni odbor Skupštine Srbije predsedniku radikala oduzeti poslanički mandat, jer ga je haški sud osudio na 10 godina zatvora.

Kako su tada tvrdile kolege Aleksandre Jerkov, nju su nakon toga okružili poslanici SRS-a i pretili joj da će joj „razbiti njušku“, te da „pazi šta će da radi narednih dana“. Šešelj je tada izjavio da radikali neće da tuku žene, ali da će do kraja života da je nazivaju pogrdno.