Foto:Shutterstock

U kom pravcu će ići dijalog Beograda i Prištine, kada će i šta kao konkretna tema naći na stolu u Briselu moglo bi da se zna posle najavljene posete Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, ovog meseca, a ono što je već sada jasno jeste da Priština nastoji da uporište za rešenje kosovskog problema vrati i u Vašington.

Zato su i uloge oko Brisel i(li) SAD jasno podeljene između novoimenovanog premijera Avdulaha Hotija i kosovskog predsednika Hašim Tačija, piše Radio Slobodna Evropa.

Tači je izjavio je da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine, jer Lajčak ne priznaje nezavisnost Kosova, a Hoti najavljuje da će on predvoditi dijalog sa Beogradom, jer to, kako kaže, predviđa kosovski Ustav.

Ovakav potez Tačija je zapravo očekivan i trebalo bi da olakša Hotijevu poziciju, koji je poručio da Priština neće ići u dijalog bez Vašingtona..

Naime, Hotijeva premijerska stolica, na udaru pristalioca Aljbina Kurtija, upravo je vezana za Tačija, koga je Kurti optužio da je dogovorio podelu Kosova i tajno pregovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poruke oko važnosti uloge SAD, međutim, na neki način dovode u pitanje optimizam Miroslava Lajčaka vezan za očekivani nastavak dijaloga u Briselu.

Lajčak, inače, računa na to da za postizanje konačnog dogovora, uz spremnost dve strane, neće biti potrebne godine, već je to moguće ostvatiti za „nekoliko meseci“.

Pitanje koje se sada otvara jeste sledeće: hoće li Bela kuća, odnosno njen izaslanik Ričard Grenel, voditi paralelne razgovore sa Beogradom i Prištinom i na čemu će insistirati, jer, kako navode mediji, pozivajući se na diolomatske izvore, Lajčak je, od imenovanja na mesto posrednika EU za dijalog u više navrata bezuspešno pokušao da razgovara sa Grenelom i Tačijem.

Obojica su, kako navodi Slobodna Evropa, pozivajući se na svoje izvore, bila nedostupna i u oba slučaja je dobio kao razlog isti odgovor – da su “zauzeti borbom protiv pandemije”.

A tako se otvara još jedno pitanje, a to je – da li se u suštini bilo šta promenilo kada je reč o napretku u rešavanju kosovskog problema ili je atmosferu „nešto se događa“ podiglo imenovanje vlade u Prištini, podela pregovaračkih uloga u okviru nove vlasti i najave Lajčakova posete.

U prilog tome možda treba čitati i jučerašnju izjavu predsednika Aleksandra Vučića, koji podseća da je kosovsko pitanje suviše ozbiljno i teško, i da će ono biti ključno političko pitanje u narednih šest meseci i narednih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar