Aljbin Kurti / FOTO: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsedništvo kosovskog parlamenta će na današnjoj sednici odlučivati o zahtevu 41 poslanika opozicije za sazivanje vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi se razmatrala Vladina najava ukidanja taksi na srpske i proizvode iz BiH.

Potpise opozicionih poslanika prikupila je Alijansa za budućnost Kosova, bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, čija vlada je novembra 2018. donela odluku o uvođenju 100 odsto uvećanih taksi prema Beogradu i BiH.

Prema pisanju prištinske Gazete Expres, sednica Predsedništva je zakazana za 14 sati, a očekuje se da će sednica parlamenta biti zakazana, kako se navodi, najkasnije za ponedeljak.

#related-news_1

Opozicija se protivi ukidanju taksi, a prvi zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti izjavio je da Demokratski savez Kosova (DSK), partner pokreta Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija, neće ostati u Vladi ako se taksa na uvoz proizvoda iz centralne Srbije ne ukine bezuslovno.

Posle sinoćnje najave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, o delimičnom i uslovnom ukidanju te mere, reagovao je specijalni izaslanik američkog predsednika, Ričard Grenel, koji je poručio da SAD ne podržavaju najavljeno polovično ukidanje te mere.

Kurti je najavio da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije i BiH. On je pozvao Beograd da prekine kampanju povlačenja priznanja Кosova.

Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka”, naveo je Kurti dodajući da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na period od 90 dana “ukoliko srpska strana pokaže dobru volju“.

( Tanjug )