Foto: N1

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku nije iznenađenje što u Nacrtu Deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena sutra na Samitu EU - Zapadni Balkan, u kojoj bi trebalo da se nađu sve najvažnije poruke, nema proširenja, jer, kako kaže, ta tema nije bila ni pre dve godine na Samitu u Sofiji.

Grubješić podseća da to i nije Samit o proširenju i ističe da od sutrašnjeg samita Zapadni Balkan može očekivati potvrđivanje evropske perspektive regiona uz značajan finasijski paket pomoći.

„Samit je imao potencijal da bude istorijski, jer se navršava 20 godina od Zagrebačkog Samita iz 2000. godine kada je čitavom regionu otvorena evropska perspektiva i kada je SR Jugoslavija postala deo procesa stabilizacije i pridruživanja“, rekla je Grubješić za Tanjug.

Međutim, napominje da je pandemija izmenila sve okolnosti, ali na sreću, kaže, Samit nije pomeren, ni odložen, iako je bilo reči da će se to dogoditi.

Grubješić veruje i da bi bilo drugačije da se Samit odvija dva dana i da svi budu prisutni, od šefova država članica, visokog predstavnika za spoljnu politiku, predsednici država ili vlada zemalja kandidata…

„To bi bilo sasvim drugačije, ali pandemija je promenila sva pravila tako da će sutra to biti video samit, ali suština ostaje i jako je dobro što Zapadni Balkan ostaje u evropskim programima, projektima i inicijativama poput Zelenog dogovora, Digitalne transformacije, Konferencije o budućnosti EU“, istakla je Grubješić.

„To nam pokazuje da je Evropska unija zaintresovana za Zapadni Balkan čak i u vremenima krize“, rekla je Grubješić, navodeći da je Unija pronašla snagu da razmišlja i geopolitički i strateški i pomogne regionu u toku pandemije, ali i da spremi finansijski paket za posle pandemije.

Kako je navela, uz već opredeljenih 3,3 milijarde evra, u pripremi je i sveobuhvatan ekonomsko-investicioni plan koji treba da podstakne dugoročan oporavak regiona, privredni rast i reforme koje su neophodne za napredak prema članstvu u EU.

Upitana hoće li konkretizacija evropske perspektive biti dalja nego što očekujemo zbog reforme same EU, Grubješić podseća da se o reformi Unije govori od kako je nastala, a da je pandemija prilika iz koje EU može da izađe jača, da pokaže da vlada situacijom, da koordinira zemlje članice.

„Ona stara priča da reforma EU i proširenje ne mogu da idu zajedno mislim da je stavljena ad akta i da je svima jasno da je i proširenje jedna od reformi EU“, rekla je Grubješić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar