Foto: NOVA S

Gost današanje emisije "Među nama" na Novoj S bila je Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU, koja je sa voditeljkom Majom Nikolić razgovarala o samoj EU, ali o samitu EU koji se sutra održava u Zagrebu i Zagrebačkoj deklaraciji u kojoj nema ni jedne reči o daljem proširenju EU i članstvu država sa Zapadnog Balkana, ali ima reči samo o podršci. Zašto se zaboravilo na članstvo, i proširenje EU na Zapadni Balkan.

Sve vreme od kada se svet muči sa koronavirusom bilo je reči da će ovaj samit biti otkazan, ali on nije. Kako se može protumačiti konkretno što se u ovoj deklaraciji ne govori o novom članstvu niti o proširenju EU?

„Više puta je pominjano od 2000. godine, dakle od tog prvog Zagrebačkog samita na kome je bilo reči o proširenju, zatim 2003. u Solunu, zatim u Sofiji pre dve godine. Dakle nema te strategije EU koja nije uzela u obzir mogućnost proširenja EU na Zapadni Balkan, niti volju država Zapadnog Balkana i oni koji su kandidati, oni koji su do nevano postali i koji će tek postati, dakle da postanu članice EU. To je više puta naglašeno da će uz određene uslove ove države kandidati moraju da ispune  i svi znamo koji su to uslovi i oni nisu nikad novi, nego se samo dodatno potenciraju jer nisu isponjeni. Ispunjavanje tih uslova sigurno je moguće da neka od država kandidata postane članica. Od 2003 godine kada je održan samit u Solonu kada je rečeno da Evropa neće biti cela ni zaokružena  bez država Zapadnog Balkana u svom članstvu  to je od država bivše SFRJ ispunila Hrvatska, Slovenija je ušla pre. Dakle prosto nije to izgubljena ta perspektiva niti je izbrisana niti zabrovljena, samo nije eksplicitno članstvo spomenuto kao konačni ishod. Mi immao pre dve godine strategiju proširenja na Zapadni Balkan u kojoj se to eksplicitno kaže i ona je važeća za EU komisiju koju vodi gospođa Van der Lejen“, izjavila je za Novu S Nataša Dragojlović.

O čemu je još Nataša Dragojlović govorila, pogledajte njeno gostovanje u emisiji  „Među nama“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare