Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Djeljalj Svečlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog nepoštovanja vladinih odluka u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Predsednik Kosova je  23. marta, na jednoj od svojih konferencija za novinare, pozivao građane i kosovsku policiju na nepoštovanje odluke Vlade Kosova, navodi se u saopštenju kosovskog MUP-a i dodaje da je Tači time prekršio Ustav.

Ministarstvo smatra da je Tači time počinio krivično delo „Poziv na otpor“ iz Krivičnog zakonika Kosova.

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem je tada odlučila da ograniči kretanje građana u vremenskom periodu od 10:00-16:00 i od 20:00 do 06:00.

Iz ministarstva podsećaju da je Tači na konferenciji za novinare izjavio da „građani nisu dužni da poštuju neustavne odluke i niko ih ne može kazniti zbog toga“, kao i da „ni kosovska policija ni bezbednosni organi ne bi trebalo da sprovode ovu neustavnu odluku vlade, jer time i sami čine krivično delo“.

U saopštenju MUP se podvlači da u 30 ovlašćenja koja ima predsednik Kosova ni u jednom od njih mu se ne daje za pravo da ocenjuje zakonitost i ustavnost odluka Vlade Kosova.

„Predsednik svojim izjavama i pozivima na nepoštovanje odluke Vlade 23. marta 2020. godine, osim što je izazvao nesigurnost kod građana, takođe je mogao da utiče da ovim pozivima izazove haos na ulicama i doprinese širenju virusa COVID-19“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram