Foto:N1

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je večeras da su mere za pomoć privredi zbog epidemije koronavirusa loše, jer vlast ne razume ekonomiju i ne shvata da je vreme faktor, jer firme ne mogu da prežive do kraja maja, kada će država davati minimalce.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež „ne razumeju privredu“ i značaj brzine primene tih mera, rekao je on i naveo da su pojedine države u regionu već isplatile dotacije namenjene privredi.

„Hrvatska je već isplatila 524 evra za 400.000 ljudi (čija su radna mesta ugrožena), mi smo predlagali da država isplati od minimalne zarade do 60.000 dinara plate svim preduzećima koja ne mogu da ih isplate. Već 10. marta smo rekli da preduzeća trebaju da se oslobode poreza i doprinosa, da ne bi došlo do otpuštanja“, rekao je on.

Đilas je, gostujući u „Utisku nedelje“  kazao i da njegova stranka dugo govori da treba ulagati u zdravstveni i obrazovni sistem, a da je tada vlast govorila „da nema para“.

„(Pri tom) grade fudbalske stadione i kupuju oružje. Kupili smo (protiv-vazdušni sitem) ‘Pancir’ iz Rusije, ali sada vidimo da nas on ne štiti od koronavirusa“, ocenio je Đilas.

Na pitanje kako će potrošiti 100 evra koje će dobiti od države, Đilas je rekao da će ih sigurno dati u humanitarne svrhe i da ih neće zadržati, ali da nije suština u 100 evra, već u ostalim ekonomskim merama.

On je ocenio da poziv britanskog premijera Borisa Džonsona opoziciji na razgovor dobar i da bi ovo možda bila prilika da se i u Srbiji pokaže jedinstvo, te da o svemu treba razgovarati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram