optužnica protiv hašima tačija
Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Danas u 13 sati trebalo bi da bude nastavljeno saslušanje predsednika Kosova Hašima Tačija u tužilaštvu Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu.

Saslušanje Tačija počelo je u ponedeljak i nastavljeno je u utorak, a kako su preneli pojedini prištinski mediji, on je juče šest sati boravio u zgradi Suda i odmah je otišao automobilom ne obraćajući se novinarima.

Prošlog meseca obelodanjeno je da je protiv Tačija u aprilu napisana optužnica za ratne zločine na Kosovu i da se nalazi na potvrđivanju kod sudije za prethodni postupak.

Tači je u ponedeljak posle ispitivanja, koje je, takođe, trajalo više od šest sati, izjavio da je sve vreme slušao o tehničkim pitanjima koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik.

To tužilaštvo je 24. aprila podiglo optužnicu protiv njega za niz ratnih zločina na KiM, a sada se ona nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar