Foto:Nemanja Jovanović

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin postaje regionalni politički fenomen, uspeo je za samo tri sata da izvređa predsednika Severne Makedonije i Crnu Goru nazove "izvorom nestabilnosti u regionu", izjavio je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Danijel Živković i ocenio da je Vulin nedostojan tradicije časne srpske vojske.

Kako podseća RTCG, Vulin je ranije danas izjavio da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije „nikada nije ni smeo da bude uhapšen“ i da Crna Gora „postaje izvor nestabilnosti u regionu“.

On ističe da ni za Crnu Goru ni za region nije neka novost što Vulin, kako je rekao, pristaje na sve, pa i da „izigrava političkog komedijaša tokom predizborne kampanje u Srbiji“, a ni to što Vulin, kao najviši predstavnik vlasti Republike Srbije, kako je rekao, uporno pokušava da se umeša u unutrašnje stvari svake susedne države pojedinačno.

Novost je, kaže Živković, samo to da čovek sa najviše afera u Vladi Srbije „više i ne krije svoju bahatost u odnosu prema susednim državama“.

„Vulin odlično zna da je pozicija Crne Gore u regionu nepoljuljana i priznata već decenijama – faktor je stabilnosti i dobrosusedskih odnosa sa svima u okruženju, bez pretenzija da se meša u unutrašnje poslove bilo koje
države, da ih omalovažava, preti, vređa i negira“, navodi se u saopštenju.

Obostrano uvažavanje i saradnja sa svim susednim državama, ističe Živović, dokazani su nebrojeno puta, pa čak i sa Srbijom.

„A kada je reč o ‘pomoći Srbije u demokratizaciji Crne Gore’, najljubaznije ga molimo da ne pomaže nikome ništa, jer je ovaj isti region nekoliko puta, nažalost, imao priliku da se uveri kako ta ‘pomoć’ izgleda“, rekao je poslanik DPS.

Očekuje da taj srpski ministar, do 21. juna, dana izbora u Srbiji, značajno pojača svoje retoričke pokušaje agresije na region, na istovetan način kako je to danas učinio sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom.

„Zato je za region najvažnije da se ne upušta u njegove otužne rabote i ne gazi kroz glib iz kojeg viri nekadašnji JUL-ovac Mirjane Marković, nedostojan tradicije časne srpske vojske. To što on mora da se bori za svoju buduću poziciju u vlasti, i čini to bez mere i skrupula, ne obavezuje nikoga iz regiona da mu u tome pomaže dajući mu na značaju“, zaključio je Živković.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare