Foto: STR / AFP / Profimedia

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je u intervjuu za Ljajmi da pozdravlja prvi korak kosovske vlade u pravcu ukidanja takse na uvoz robe iz Srbije i da su predstavnici EU spremni da ispune ulogu i omoguće dijalog između Beograda i Prištine.

„Pozdravljamo, kao prvi korak, najavljeno ukidanje takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane premijera Aljbina Kurtija“, izjavila je Apostolova, ocenivši da bi taj korak mogao imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i „otvaranje prozora“ za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine koji bi olakšao EU.

Srbija i Kosovo bi trebalo da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga, rekla je ona i naglasila da je visoki predstavnik EU Žozep Borel spreman da u ispuni svoju ulogu i omogući dijalog u ime EU, preneo je Kosovo Onlajn. Naglasila je da je odluka o viznoj liberalizaciji za građane Kosova na članicama EU.

„Evropska komisija i Evropski parlament rekli su da je Kosovo ispunilo sve uslove i preporučili ukidanje viza. Konačnu odluku sada moraju doneti države članice EU“, rekla je Apostolova. Ona je navela da kosovske vlasti moraju učiniti sve što mogu kako bi što pre ubedile države članice EU da je prihvatanje putovanja bez viza u šengenskom području za stanovnike Kosova pobeda obeju strana. Zapadni Balkan je prioritet EU i u našem je geostrateškom interesu da što više približavamo sebi naše partnere na Zapadnom Balkanu, kazala je Apostolova.

„Našim partnerima na Zapadnom Balkanu potrebna je čvrsta perspektiva zasnovana na zaslugama za punopravno članstvo u EU. S druge strane, Zapadni Balkan mora u potpunosti da reši strukturalne slabosti, posebno u oblasti osnovnih principa“, kazala je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Apostolova je kazala da je borba protiv korupcije ključna za Kosovo. Prema njenim rečima, mladi bi trebalo da uvide i veruju da je njihov napredak rezultat njihovog napornog rada i zasluga, a ne političkih ili porodičnih veza.
Apostolova je naglasila da je EU u protekle dve decenije uložila više od 2,5 milijarde evra u svaki segment kosovskog društva.

„EU je glavni investitor, donator i trgovinski partner na Kosovu. Stvorili smo hiljade radnih mesta, podržali stotine preduzeća i izgradili mnoge škole. Zahvaljujući finansiranju iz EU, Priština sada ima neprekidno snabdevanje vodom, a desetine hiljada građana uživaju u prvoklasnom javnom grejanju“, istakla je Apostolova.

Navela je i da EU nudi snažnu podršku Kosovu u zaštiti životne sredine u ulaže 76 miliona evra u smanjenje rizika od zagađenja opasnih po zdravlje, iz termoelektrane Kosovo B.