Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

U jeku masovnih protesta građana zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i poslednje najave Milorada Dodika da će Republika Srpska izaći iz BiH nestabilnost regiona ponovo je glavna pretnja srpskihi političara.

Novi talas nemira u BIH počeo je nakon odluke Ustavnog suda kojom se zabranjuje upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati da učestvuju u odlučivanju i da će bojkotovati rad, dok se ne donese novi zakon, kojom će biti rešeno pitanje stranih sudija.

„Republika Srpska je krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka. Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora“, naveo je danas Dodik, a prenosi RTRS.

Istovremeno, tenzije se ne stišavaju ni u Crnoj Gori, u kojoj od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti traju protesti građana, na kojima se poslednjih nedelja okupljalo više do 100.000 građana širom zemlje. Naime, spornim zakonom predviđeno je oduzimanje imovine verskim zajednicima koje ne mogu da dokažu da su bili njeni vlasnici pre 1918. godine. Novim propisom najviše bi mogla da bude pogođena Srpska pravoslavna crkva, koja u svom vlasništvu imao oko 650 hramova i manastira i milione kvadrata zemljišta.

Brnabić: Prava Srba su ugrožena, ali pozvaćemo na mir

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je situacija u regionu bez sumnje nestabilna i istakla da je predsednik Aleksandar Vučić reagovao promptno i da će u subotu razgovarati u Beogradu sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske.

„Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara. Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gde u regionu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava“, navela je Brnabić.

„Lideri u regionu plivaju na nacionalizmu, to im odgovara“

Da li nestabilnost u regionu raste, da li su prava Srba ugrožena i treba li Srbija u sve to da se meša?

Aleksandar Popov, predstavnik Igmanske inicijative iz Beograda, navodi da situacija u regionu nije dobra već duže vreme i da nije eskalirala sa protestima u Crnoj Gori ili odlukom Ustavnog suda BiH.

„Osim Crne Gore i Hrvatske, druge zemlje regiona međusobno nemaju dobre odnose. Njihovi predstavnici nemaju direktne odnose. Predsednici Srbije i Hrvatske sastali su se poslednji put pre dve godine, a posle toga napetosti su samo rasle. U odnosima Sarajeva i Beograda stalno se pojavljuju neki kratki spojevi, a Milorad Dodik malo-malo najavljuje referendum. Izjava o izlasku iz BiH nije ništa novo, on tako pliva i ostaje na vlasti, a nije naišao na protivljenje Beograda“, ističe Popov. 

On kaže da Aleksandar Vučić može da utiče na Dodika, ali mu ovakva situacija odgovora, jer onda uoči izbora može da se postavi „kao najveći zaštitnik Srba na svetu“.

„Najnovijom izjavom o izasku RS iz BiH, Dodik je nabacio loptu Vučiću da se on pojavi kao mirotvorac. I on će reći da ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da samo štiti interese srpskog naroda. Onda će se pojaviti na primer Vulin, koji će osuti paljbu po Izetbegoviću ili nekom drugom. I tako plivaju i prvi i drugi i treći“, navodi Popov.

Na pitanje da li Srbija treba da se meša u situaciju u Crnoj Gori, u kojoj preti oduzimanje imovine SPC, on kaže da postoji mera u kojoj se štiti srpska dijaspora i da je najnormalnije da se sretnu čelnici dve države.

„Bilo bi u redu da se sretnu Vučić i Đukanović, a posle njih i izvršne garniture dve zemlje i da se tako rešava problem i stišavaju strasti. Kada postoji volja, problem se rešava. Međutim, svi lideri u regionu plivaju na nacionalizmu, to nije slučaj samo sa Srbijom. Svima njima ovo odgovara“, zaključuje Popov. 

Kurti: Predstavnici Srba u Vladi spremni na saradnju i kolegijalnost

I dok je u Crnoj Gori i BiH situacija nestabilna, na Kosovu, nakon formiranja Vlade, stvari se kreću u dobrom pravcu. Aljbin Kurti, koji je posle izbora govorio da neće razgovarati sa predstavnicima Srpske liste, sada kaže da je SL pokazala spremnost za saradnju.

On je naveo da po prvi put kosovska vlada nema potpredsednika vlade koji je Srbin, ali i da među političkim predstavnicima kosovskih Srba, sada „postoji spremnost za saradnju i kolegijalnost“, prenosi Kossev.

Kao dokaz za to naveo je da tokom jučerašnje sednice Vlade predstavnici Srba za nijednu od osam tačaka nisu glasali protiv.