Emilija Mijić na proteste "Srbija protiv nasilja" izlazi kao građanka i kao antropološkinja sa više od 10 godina istraživačkog iskustva. U podcastu "Život na srpskom" saznajemo kako ih ona vidi i šta očekuje.

Skup „Srbija nade“ zakazan je za 26. maj, a četvrti protest „Srbija protiv nasilja“ za 27. maj. U razgovoru s antropološkinjom Emilijom Mijić kristališe se pozadina i jednog i drugog, ali i naslućuje šta bi moglo da se desi posle.

Emilija objašnjava zašto se aktuelni protesti ne mogu upoređivati s 5. oktobrom, niti bilo kojim drugim u našoj prošlosti, gde je njihova najveća snaga i kuda (bi trebalo da) vode. Podseća kako se u Srbiji razvijala kultura nasilja i „kuvalo“ sve ovo što se danas dešava. Komentariše trenutnu situaciju i daje odgovore na mnoga teška pitanja koja se proteklih dana mnogi ne usuđuju glasno da postave.

Autorka podcasta „Život na srpskom“ je Ana Kalaba.

***

Pogledajte još:

„Život na srpskom“ je lifestyle podcast u kojem novinarka Ana Kalaba razgovara s gostima o malim-velikim stvarima koje čine živote nas običnih smrtnika u zemlji Srbiji, nekad tako specijalnim, nekad tragikomičnim, čak apsurdnim. Ideja je da to bude prostor gde se razbijaju neke predrasude i otvaraju novi vidici. Jeste li dovoljno otvoreni?

Naše podcaste možete slušati i na platformama gugl podcastapple podcastsoundcloud, spotifystitchercastboxdeezer i podcast.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar