Vladimir Pajić, konzervator, restaurator i odbornik Skupštine Beograda ispred Pokreta slobodnih građana, gostovao je ove nedelje u podkastu Snaga uma na našem portalu i iz ugla svoje struke govorio o tome kako i zašto gubimo nit sa sopstvenom kulturom.

„Postoji jedna sistematska revizija istorije i to je osnova ove vlasti u poslednjh 10 godina, ja to vidim kao jednu sistematsku reviziju istorije. Mi smo na prošloj sednici u Skupštini grada, slušali kako predsednik
Skupštine Nikola Nikodijević, a onda Bakarec, kao jedna figura, veličaju socijalnu politiku Slobodana Miloševića i to je vrlo veličaju. Veličaju devedesete i to vreme, kao da je to najbolji period koji je uništen jer je neko tako hteo, kao da ratova nije bilo, kao da bombardovanja nije bilo, kao da kosovskog pitanja nije bilo, kao da nije bilo raspada Jugoslavije… Sve se to lako preskoči. To je jako simptomatično, to što ćemo mi u Beogradu skinuti tablu Slobodanu Seleniću, neko će to da počupa i neće biti to tako važno, a onda će neki huligani, policija i Grad da čuvaju na primer mural Ratku Mladiću. Tu vidimo njihov odnos prema kulturi, tog Selenića među njima niko ne čita i nije im važno ni ako se skloni, da li će da se vrati, niko neće ni primetiti, a oko murala Mladiću je bilo toliko priče“, rekao je Pajić u novoj epizodi podkasta Snaga uma, u kojoj je govorio i o tome zašto će „Beograđani sigurno sačuvati Stari savski most“, o atmosferi u Skupštini grada, o tome kako zapravo treba čuvati kulturnu baštinu, ali i o odnosu kulture i istorije.

Komentari

Svi komentari (0)