U Srbiji nema nijedne forme života u kom nema nasilja. Ono je postalo stil življenja. Ako je nešto postradalo u poslednjih 30 godina, to je porodica i obrazovanje. Mi smo napredovali u nazadovanju. Kultura je zgažena, a ona je pretpostavka za sve, nema ništa bez nje.

Odnos dece prema nastavnicima je posledica, uzroke lošeg ponašanja treba tražiti u obrascima koje pokazuju odrasli, a pripadnici vrha vlasti su glavni vinovnici koji su nas udaljili od demokratizacije društva. Sve je lažomanija i prevarologija.

Transformacija porodice je globalan problem jer nikada nije bio veći raskorak između roditelja i dece. Decu danas obrazuju mediji i političari, a ne knjiga i roditelji. Vozeći se tramvajem od Voždovca do Slavije slušao sam razgovor dve devojčice u kom nije bilo nijedne rečenice bez psovke – to je pokazatelj dokle smo stigli. Srušila se tradicionalna porodica, nova nije formirana.

Nikada nisam imao problem nediscipline sa studentima, jedino što me brinulo je, da će me student pitati za neku knjigu koju nisam pročitao iz oblasti koju ja pokrivam. Problem je i u  autoritetu škole i profesora. Recept za kolege je: ne namećite deci svoju viziju sveta, slušajte mlade šta vam govore.

Ovo što danas zovemo univerzitet, to je za mene čudesna atmosfera zamrlosti i potpune indiferentnosti o onome što se dešava u društvu.

Gost: prof. Ratko Božović, sociolog

POGLEDAJTE JOŠ

Teme podcasta koji vodi Đuro Svilar su sve ono što svakog pojedinca tišti, pitanja na koja nije mogao naći odgovor, problemi za koje nadležne službe nisu imale razumevanja ni htenja da ih reše. Između ostalog, Komunalne teme, školstvo, zdravstvo, pravne nedoumice, zaštita potrošača….dakle od pojedinačnog problema ka opštem rešenju. Cilj nije kritika, već rešenje.

Ako želite da budete moji saradnici i novinari na terenu, šaljite pitanja, fotografije, snimke na FB, Twitter, Instagram Pitajte Đuru ili šaljite pitanja na email: [email protected], a tu je i Viber broj na koji možete pisati ili slati „problem“ u vidu fotografije ili videa sa terena, 069 893 00 23.

BONUS VIDEO: Stari tramvajski most je simbol individualnog otpora okupaciji i zato ga ne treba rušiti

 

Komentari

Svi komentari (0)