Dragan Đilas je ove nedelje gostovao u podcastu Snaga uma i govorio iz ugla bivšeg preduzetnika o odgovornosti poslodavaca prema zaposlenima, naročito u periodima finansijske krize, pa se osvrnuo na to kako smo najuspešniji u onim oblastima u kojima država „ne pomaže“, a najveće gubitke beležimo tamo gde država „uređuje stvari“.

„Razlika između Srbije i ozbiljnih, razvijenih zemalja, je u tome što tamo postoji sistem koji se gradi po sto godina. Onda tamo i kada dođu neki diletanti ili kad udari kriza, oni mogu možda malo da odu na pogrešnu stranu, ali ne mogu da sruše sve to. Srbija nažalost nema to. Mi smo zemlja koja je izašla iz socijalizma pre dvadesetak, trideset godina. Ni pre drugog svetskog rata nismo bili država koja je bila nešto ekonomski jaka. Maltene smo iz nekog feudalizma preskakali taj kapitalizam, a sad smo ušli u nešto što je jako teško definisati“, rekao je Dragan Đilas.

Objasnio je kako to izgleda u praksi: „Ovde kad neko dođe na vlast ili u grad zaista može da napravi katastrofu. Što se tiče kompanija, nemamo sindikate niti nešto što bi zaštitilo radnike. Svojevremeno sam vodio polemiku oko plata u firmama na nekom skupu, mislim da je tada Miodrag Kostić rekao da tržište određuje plate. Po principu, ako ljudi hoće da prihvate da rade za tako male plate, zašto bismo mi plaćali više? Moja je teorija da bi i u Nemačkoj pale plate kada bi dozvolili da ih tržište određuje, ali tamo postoji minimalna satnica koja garantuje prihode od nekih hiljadu i po evra mesečno. Francuska je zemlja koja ima vrlo izraženu socijalnu komponentu, ogromnih sredstava za ljude koji su nezaposleni. Švedska ima model ogromnih poreza, ali se to mnogo vraća građanima pa oni to podržavaju“, istakao je.

„Mora da se napravi sistem. Diletantizam se ovde vidi u onim sektorima u kojima Srbija treba najviše da prihoduje. To su energetika i poljoprivreda. Tu se pita država, veliki je uticaj država i tu se nažalost sve raspalo. U oblastima u kojima nema toliko države, kao što je IT sektor, gde su ipak više pamet, sposobnost, kreativnost, tu smo mnogo uspešniji“, zaključio je Đilas u novoj epizodi podkasta Snaga uma.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas: Nije normalno da imaš svoj avion, a plaćaš ljude 30.000 dinara

Komentari

Svi komentari (1)