Bane Šovljanski: I vlast i opozicija hoće da uređuju medije

Podeli:
Branislav Šovljanski i Miljana Nešković. Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Novinar i urednik TV N1 Branislav Šovljanski gostovao je u podcastu „Snaga uma“ koji će premijerno biti emitovan na nova.rs portalu danas u 16h. Šovljanski je se u razgovoru prisetio intervjua sa Đorđem Balaševićem u prvoj epizodi emisije „360 stepeni“, ali i govorio o tome kakva očekivanja političari imaju od novinara i koliko se promene kada iz opozicije postanu vlast.

„Premijerka je htela da uređuje sajt N1, pa joj se nije dopadalo gde neka vest stoji(…) Desilo se i da nas zovu opozicioni političari s pitanjem zašto je neki naslov takav i takav. To je osnovni problem i kod onih koji su na vlasti i kod opozicije. Ne vole da se suoče s nekim ko im kaže da ne mogu da biraju naslov bez obzira na to da li su na vlasti ili su u opoziciji“, rekao je Šovljanski i potvrdio da mnogim ljudima u Srbiji i dalje nije jasno da novinari nisu i ne smeju da budu alat nijedne političke opcije.

„Ako se sami novinari ne izbore za to da možemo da radimo svoj posao, to nam niko neće obezbediti, jer nijednoj vlasti ne odgovara da ima slobodne novinare, da ih stalno neko nešto pita i da ih stalno neko podseća na nešto što oni dobro ne rade“, rekao je Šovljanski.

Branislav se u razgovoru i osvrnuo na način na koji se političari menjaju kad iz opozicije postanu vlast, što najbrže primete novinari: „Vidna je promena kod političara. Kad je neko opozicija onda vas zovu, čak se i nude i hoće da dolaze. Kad postanu vlast onda više neće da dolaze, jer im onda ne trebate da ih pitate to. Dok su opozicija vi ste za njih neki prostor gde mogu da promovišu svoje ideje, a kad konačno uspeju više im ne trebate da ih pitate. To je tako i to rade svi“.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar