Podeli
Ljubo Filipović i Dragan Bursać Foto:Nova S

Samo dve nedelje od lokalnih izbora bile su dovoljne da novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, svojim donekle neočekivanim izjavama iznenadi javnost. Najpre je rekao da se u Srebrenici nije desio genocid, zatim da ne priznaje presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, te da neće dozvoliti gej paradu u Banjaluci. Za koga i za šta glasamo i da li su komšije u regionu glasale za manje zlo ili su glasali zato što su im oni koji su bili na vlasti dozlogrdili u emisiji "Među nama" govore crnogorski politikolog Ljubo Filipović i profesor filozofije, novinar i kolumnista Dragan Bursać.

Na pitanje da li su izjave Stanivukovića, koje je davao u protekle dve sedmice, za njega iznenađenje ili je to nešto što je očekivao, Bursać je rekao da je to očekivao i da je to ono što su očekivali i stanovnici Banjaluke.

“Draško Stanivuković je dobio više od 50.000 glasova upravo na toj i takvoj retorici, na retorici jednog mladog populiste, ultranacionaliste koji ne priznaje crnogorski narod, protiv je LGBT parade, dakle čovek nazadnih stavova koji je upravo na tome i dobio glasove. Ljudima u Banjaluci je to jasno i možda su baš zbog toga glasali za njega, ali u okruženju je to iznenađenje”, rekao je Bursać.

Na pitanje kako komentariše glasove koji kažu da Stanivuković može biti veći Dodik od Dodika, Bursać ocenjuje da je on “neka vrsta apdejtovanog Dodika, Dodika za 21. vek, Dodik na društvenim mrežama, hiperkomunikativni Dodik”, sve ono što Dodik nije posedovao, a taj populizam je Stanivuković jako dobro prigrabio i došao na čelo Banjaluke.

Nešto slično govore i u Crnoj Gori o Dritanu Abazoviću. Postoje ljudi koji kažu da i on neće ići  protiv onoga što je do sada bila zvanična politika Podgorice.

Na pitanje da li je to greška i kako vidi tog mladog čoveka koji je nekako odskočio sada tokom crnogorskih izbora, Filipović je rekao da se pravi velika greška u samom početku, jer je Stanivuković sam sebe izgradio uz podršku bogatog oca, autentčan je i autonoman lik.

“Sa druge strane, Dritan Abazović je mlad čovek, izabran i postavljen na čelo partije da figurira kao lider. Mnogo je kompleksnija struktura partije koju on predvodi. Iza nje stoje interesne grupe, na čelu Političkog saveta je Žarko Rakčević nekadašnji zamenik premijera. To je partija koja ima mnogo moćnije ljude u svojoj strukturi. Dritan je tu izdvojen kao “pokazna manjina” kojom oni žele da pokažu da imaju neku građansku ideologiju iza sebe. Tako da Dritan nije autentičan lider”, smatra Filipovi.ć

O čemu su još govorili Ljubo Filipović i Dragan Bursać možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar