tetovaža
Tetovaža, ilustracija; Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Kad uradite novu tetovažu, tatu majstor će vam dati instrukcije kako da se brinete za nju tokom sledećih nekoliko nedelja. I treba ozbiljno da ih shvatite, jer sve tetovaže nose rizik od infekcije.

Sveža tetovaža će biti prekrivena zavojem ili folijom koja se može ukloniti nakon otprilike šest sati. Tetovažu je potrebno prati tri puta dnevno antibakterijskim sapunom bez mirisa, osušiti papirnim ubrusom i prekriti tankim slojem kreme.

Pročitajte još:

„Nakon tetoviranja, vodite računa da područje bude čisto“, kaže Lara Devgan, plastični hirurg iz Njujorka: „Izbegavajte naporne aktivnosti, obilno znojenje i kontakt s kontaminiranim okruženjem kao što su pesak i morska voda“.

Piling u ranim fazama procesa zaceljivanja je normalan, ali „nikada ne pokušavajte da uklonite koru koja će se obično pojavi na površini“, kaže dermatolog Višeslav Tonković-Capin. Dok vaša tetovaža potpuno ne zaceli, trebalo bi da izbegavate kupanje u kadi (tuširanje je sasvim u redu), kupanje, sunčanje, češkanje i dodirivanje tetovaže bez prethodnog pranja ruku.

U slučaju da se ipak inficira – lako ćete prepoznati znakove.

Gnoj

Gnoj koji se cedi s mesta tetoviranja najspecifičniji je znak da je vaša tetovaža inficirana. Tonković-Capin kaže da ćete morati da posetite lekara ako se to desi kako biste utvrdili da li je reč o infekciji koja može da se lečiti kod kuće ili je nešto ozbiljnije.

„Možete pokušati da je operete tečnim antibakterijskim sapunom i mažete na nju antibiotičku mast koja se izdaje bez recepta tri do četiri puta dnevno. Ako dobijete temperaturu, trebalo bi da odete do najbliže hitne pomoći“, savetuje Tonković- Capin.

Crvenilo i toplota

„Ako primetite širenje ružičaste boje ili osećaj pulsirajuće toplote koja se širi oko vaše tetovaže, možda imate infekciju“, kaže Devgan. Obavezno posetite lekara što je pre moguće.

Kvržice

„Čvrste kvržice, poznate kao granulomi, mogu da znače određenu vrstu alergijske reakcije na boju“, kaže njujorška dermatološkinja dr Suzan Bard.

Svrab i osip

Osip koji svrbi se može pojaviti i kao reakcija na alergiju na boje koje se koriste u vašoj tetovaži (najčešće kod crvenih boja), dodaje Bard. U svakom slučaju, odmah se obratite svom dermatologu ili lekaru, piše Men’s Health.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram