šetnja
Šetnja; Foto: Tatiana Chekryzhova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ubrzo nakon rođenja poželjno je da beba što više vremena provodi na svežem vazduhu. To ne samo da joj pomaže da se opusti, zabavi ili kvalitetno odrema, već i umornim mamama može pomoći da se bolje osećaju. Hodanje može biti i prva vežba kojom će se započeti vraćanje kondicije. Hodanje je i savršeno zato što tempo zavisi isključivo od toga šta mami i bebi odgovara, pa bilo da je lagano ili sporo, tu nema greške.

Poboljšava bebino spavanje

Svi oni koji imaju bebu u kući znaju koliko je teško naspavati se. Mnogi roditelji pokušavaju da naprave određen plan i strategiju spavanja za svoje dete, pa izvođenje u šetnju tu može pomoći. Mnogi pedijatri smatraju da bebe dremaju duže na otvorenom ⁠— neke čak i do 3 sata. Kada bebe dremaju same, u kolicima, uče da spavaju samostalno. To im onda može pomoći da spavaju duže tokom noći, a ujedno i da roditeljima daju istu mogućnost.

Šetnja je i za mamu korisna

Nema sumnje da je rađanje dece veliki izvor sreće i ispunjenja. Međutim, briga o bebi predstavlja zahtevan i iscrpljujući posao. Mnoge mame su konstantno pod stresom. Da bi pomogle sebi, nije loše svaku šetnju sa bebom iskoristiti za lagane vežbe ili istezanje u parku. Priroda i svež vazduh mogu razbistriti misli i ublažiti stres. Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju, boravak napolju sa bebom ne mora biti ograničen. Mnoge mame tada koriste travnate površine za laganu jogu, čitanje knjige ili jednostavno leškarenje i opuštanje. Na taj način dobijate osećaj wellnessa.

Beba u kolicima istražuje svet

Udobnost i sigurnost bebe treba da bude glavni prioritet tokom šetnje. Za bebe mlađe od šest meseci, dečija kolica sa dodatkom za novorođenče omogućavaju bebama da leže ravno, ušuškane kao da su u svom krevecu. Beba je okrenuta ka vama, što je veoma važno u prvim mesecima. Kasnije, bebe starije od šest meseci, koje mogu samostalno da sede, definitivno mogu da uživaju u kolicima koja im omogućavaju da vide svet oko sebe. Kolica sa trostrukim sistemom su takođe dobar izbor zbog jednostavnog sklapanja i pakovanja u gepek kola. Takođe, treba obratiti pažnju koliko mesta za skladištenje vode i grickalica imaju kolica. Bilo koji model da je u pitanju, sva kolica imaju nekoliko mogućnosti korišćenja i mnogo dodataka koja olakšavaju i dobro organizuju šetnju sa bebom. A za mame koje vole da urade brze vežbe, a treba im i dodatno opterećenje, tu su kengur nosiljke.

Ne nosite previše stvari u šetnju

Kako bi šetnja sa bebom bila udobnija, ne pretrpavajte ranac ili torbu nepotrebnim stvarima. To verovatno zvuči nemoguće sa stanovišta jedne mame koja kreće sa bebom u šetnju. Sve izgleda kao preko potrebno. Ali da li je stvarno tako? U jedan veći ranac najvažnije je spakovati vodu i hranu za bebu, vlažne maramice koje su super korisne za šetnje, dodatnu garderobicu i pelene. Ubacite još i jednu prostirku i ćebence, kao i omiljenu bebinu igračkicu. Kada je u pitanju novorođenče, svakako će šetnja biti udobnija u kolicima, a kao najćešći izbor roditelji izdvajaju moderna Chicco kolica ili Cybex kolica sa dodacima za različite uzraste. Kengur nosiljke su adekvatnije za duže šetnje beba starijih od 3 meseca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)