vakcinacija u srbiji
Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Praćenje kovid vakcinacije vrlo je važno kako bismo znali kojim tempom planeta ide u borbi protiv korone. A gde je Srbija u tom globalnom preseku podataka o primljenim vakcinama?

Sveobuhvatna baza podataka o vakcinaciji protiv korone još uvek nije sasvim zaživela, ali na sajtu Our world in data stoje do sada dostupni podaci iz zemalja koje su otpočele vakcinaciju.

Na mapi su prikazane zemlje sa podacima o datim vakcinama protiv korone na 100 ljudi unutar ukupne populacije. Podaci se računaju kao jedna doza i možda se neće poklapati sa ukupnim brojem vakcinisanih budući da je moguće primiti i dve doze. Kako kažu podaci za 10. januar 2021, na ovoj listi uz Srbiju stoji brojka 0,14. Na prvom mestu je Izrael sa 20,93 vakcinisanih na 100 ljudi, a na poslednjem Meksiko sa 0,06.

Pročitajte još:

Zemlje koje se na ovoj listi kotiraju bolje od Srbije su, osim Izraela, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, SAD, Danska, Britanija, Island, Italija… Sve sa indeksom iznad 1. U Sloveniji je taj indeks 0,96, u Hrvatskoj 0,73, a u Rumuniji 0,56. Jedina evropska zemlja koja ima manje vakcinisanih stanovnika u odnosu na ukupnu populaciju od nas je, možda i iznenađujuće – Francuska.

Što se tiče ukupnog broja primljenih vakcina, za Srbiju je taj broj 9.300. Na sajtu i za ove podatke stoji napomena da se ta brojka računa kao jedna doza i možda ne bude jednaka ukupnom broju vakcinisanih ljudi.

Navedeno je i da je u našoj zemlji vakcina dostupna za jednu od prioritetnih grupa u koje spadaju zaposleni u oblastima od ključnog značaja za društvo, osetljive grupe i stariji.

Što se tiče podataka o vakcinaciji na dnevnom nivou, za sada ih za Srbiju na ovom sajtu nema. Kao izvor za našu zemlju navodi se Vlada Republike Srbije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)